Rozwiąż równanie
Wojtek: ln(x2) + ln(x4) +ln(x6)+....+ln(x2n)=1
30 sty 00:06
adel:
ślepy czy co?
30 sty 00:43
Maciess: ln(a
c)=c*ln(a)
(2+4+6+...+2n)*ln(x)=1
Wzór na sumę ciągu arytmetycznego. Dokończ
30 sty 00:44
Wojtek: Widzę że jest to ciąg arytmetyczny lub geometryczny w zależności co za operacje się zrobi, ale
nie widzę sposobu na znalezienie "n"... Bo to ona przeszkadza w znalezieniu sumy, albo już
zbzikowałem.
I nie jestem ślepy
30 sty 01:01
chichi:
2 + 4 + 6 + ... + 2n = n(n+1), wówczas równanie jest postaci:
n(n+1)ln(x) = 1,
Weźmy n = 4:
| | 1 | |
4(4+1)ln(x) = 1 ⇒ 20ln(x) = 1 ⇒ ln(x) = |
| ⇒ x = 20√e |
| | 20 | |
Weźmy n = 7:
| | 1 | |
7(7+1)ln(x) = 1 ⇒ 56ln(x) = 1 ⇒ ln(x) = |
| ⇒ x = 56√e |
| | 56 | |
Jakiego Ty konkretnego 'n' chcesz znaleźć?
30 sty 01:16
Wojtek: | | 1 | |
Czyli po prostu n(n+1)ln(x) = 1 => x=e do |
| |
| | n2+n | |
I to zmienia sie w zależnośći od n?
30 sty 01:20
chichi:
No na to wychodzi
30 sty 01:26
Wojtek: Okej, o to mi po prostu chodziło, zastanawiałem się czy jednak da się coś z tą n−ka zrobić,
dziekuję.
Nie trzeba od razu wdrażać pasywnej agresji w swoje wypowiedzi
30 sty 01:28