Prawdopodobienstwo
kajto: W zagrodzie przebywa 7 owiec w tym 3 czarne. Gospodarz wubrał 3 owce do strzyżenia
a) Obliczyc ze przynajmniej 2 wybrane owce były białe
Czy to będzie?
Nie mam odpowiedzi do tego i nie wiem czy dobrze policzyłem, proszę o poradę
Pozdrawiam
29 sty 20:23
kerajs:
Dobrze, o ile prócz czarnych owiec były także 4 owce białe. (choć mogły być np: szare, różowe
albo brązowe)
29 sty 20:40
kerajs:
Ech, ci niezrównani autorzy zadań z kontekstem realistycznym.
29 sty 20:41
wredulus_pospolitus:
pragnę zauważyć, że zostało policzone zdarzenie przeciwnego do tego co było podane w
podpunkcie.
Policzone zostało: CONAJWYŻEJ 1 wybrana owca była biała (przy założeniu że są 4 białe)
29 sty 21:18
kajto: Faktycznie!
| | 13 | | 22 | |
P(A) = 1 − P'(A) = 1 − |
| = |
| |
| | 25 | | 35 | |
Wszystko się już zgadza, dzięki!
30 sty 08:38
daras: A co jeżeli białych owiec w ogóle nie było?
30 sty 12:32
:
CKE nie przewiduje takiej opcji. Na maturze punkty dostaną tylko ci, co wiedzieli że autor
chciał, choć zapomniał to napisać, aby pozostałe 4 owce były białe.
PS
Dzięki za sprostowanie mojej pomyłki, wredulusie.
30 sty 12:38
kerajs:
CKE nie przewiduje takiej opcji. Na maturze punkty dostaną tylko ci, co wiedzieli że autor
chciał, choć zapomniał to napisać, aby pozostałe 4 owce były białe.
PS
Dzięki za sprostowanie mojej pomyłki, wredulusie.
30 sty 12:39
wredulus_pospolitus:
@kajto −−− uwaga do zapisu z 08:38
P(A) = 1 − P(
A') a nie P'(A)
30 sty 12:41