matematykaszkolna.pl
Prawdopodobienstwo kajto: W zagrodzie przebywa 7 owiec w tym 3 czarne. Gospodarz wubrał 3 owce do strzyżenia a) Obliczyc ze przynajmniej 2 wybrane owce były białe Czy to będzie?

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

*

nawias
4
nawias
nawias
0
nawias

nawias
3
nawias
nawias
3
nawias

*

13 

+

=

nawias
7
nawias
nawias
3
nawias

nawias
7
nawias
nawias
3
nawias

35 
Nie mam odpowiedzi do tego i nie wiem czy dobrze policzyłem, proszę o poradę Pozdrawiam
29 sty 20:23
kerajs: Dobrze, o ile prócz czarnych owiec były także 4 owce białe. (choć mogły być np: szare, różowe albo brązowe)
29 sty 20:40
kerajs: Ech, ci niezrównani autorzy zadań z kontekstem realistycznym.
29 sty 20:41
wredulus_pospolitus: pragnę zauważyć, że zostało policzone zdarzenie przeciwnego do tego co było podane w podpunkcie. Policzone zostało: CONAJWYŻEJ 1 wybrana owca była biała (przy założeniu że są 4 białe)
29 sty 21:18
kajto: Faktycznie!
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
4
nawias
nawias
3
nawias
nawias
3
nawias
nawias
0
nawias

22 

+

=

nawias
7
nawias
nawias
3
nawias

nawias
7
nawias
nawias
3
nawias

35 
 13 22 
P(A) = 1 − P'(A) = 1 −

=

25 35 
Wszystko się już zgadza, dzięki!
30 sty 08:38
daras: A co jeżeli białych owiec w ogóle nie było?
30 sty 12:32
: CKE nie przewiduje takiej opcji. Na maturze punkty dostaną tylko ci, co wiedzieli że autor chciał, choć zapomniał to napisać, aby pozostałe 4 owce były białe. PS Dzięki za sprostowanie mojej pomyłki, wredulusie.
30 sty 12:38
kerajs: CKE nie przewiduje takiej opcji. Na maturze punkty dostaną tylko ci, co wiedzieli że autor chciał, choć zapomniał to napisać, aby pozostałe 4 owce były białe. PS Dzięki za sprostowanie mojej pomyłki, wredulusie.
30 sty 12:39
wredulus_pospolitus: @kajto −−− uwaga do zapisu z 08:38 P(A) = 1 − P(A') a nie P'(A)
30 sty 12:41