Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji
xd: | | 5−x2 | |
Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| , która jest prostopadła |
| | 2x + 1 | |
do prostej o równaniu 10x+y−4=0.
29 sty 15:58
kerajs:
Punkt styczności znajdziesz z równania
f'(x0)=0,1
29 sty 16:01
xd: W zadaniu jest błąd, licząc f'(x)=1/10 nie wychodzi.
29 sty 16:10
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczysz
29 sty 16:14
xd: | | −2x(2x+1)−2(5−x2) | |
f'(x)= |
| |
| | (2x+1)2 | |
29 sty 16:18
kerajs:
Faktycznie, równanie nie ma rozwiązania ( w liczbach rzeczywistych) więc taka styczna nie
istnieje.
29 sty 16:42
xd: Dzięki za odp, zawsze wolę się upewnić, że dobrze myślę.
29 sty 16:48