Rekurencja
areczek: Niech sn oznacza liczbę ciągów ternarnych (składających się z cyfr 0, 1 i 2) o
długości n, w których nie występują podciągi 00 oraz 01. Wyznacz rekurencyjną
zależność dla sn , n ≥ 1
Czy to po prostu będzie an = an−1
bo sytuacja wygląda tak, że mamy ciąg długości n−1 i jedyną opcją jaką jesteśmy w stanie
dołożyć to 1 tak samo dla n−2 itd
29 sty 15:29
kerajs:
Sn=2Sn−1+Sn−2 ⋀ S1=3 ⋀ S2=7
29 sty 15:42
areczek: a dobra ja nie doczytałem tam jest jeszcze 2 a ja myślałem, że 0 1 nie ważne nie było pytania
29 sty 15:45
areczek: a tak w ogóle to dlaczego jest jedna opcja przy Sn−2 bo jak mamy n−2 to na n−1 miejscu może
stanąć tylko 2 a na n 1 lub 0
29 sty 15:52
kerajs:
nierpzumiemcodomniepiszebrakinterpunkcjijestkłopotliwyatujeszczestrumienswiadomosci
29 sty 15:55