oblicz całkę nieoznaczoną - metodą podstawiania, bo wychodzą mi bzdu...
tomi: (1−xx)2dx
29 sty 12:26
kerajs: | | 2 | | 1 | | 1 | |
∫(1− |
| + |
| )dx=x−2ln|x|− |
| +C |
| | x | | x2 | | x | |
29 sty 12:29
tomi: do tego po lewej też dochodzę ale dalej nie wiem jak co robić a wzór mam 1x=ln|x|+c
29 sty 12:37
tomi: górę najpierw wzorem skr. mnoż potem rozdzielić ułamek następnie skracamy "x"−y i dochodzę do
tego momentu gdzie nie wiem jak to podstawić
29 sty 12:46
kerajs:
| | 1−x | | 1 | | 1 | | 2 | |
( |
| )2=( |
| − 1)2= |
| − |
| +1 |
| | x | | x | | x2 | | x | |
∫1dx=x+C
| | −2 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫−2 |
| dx=−2\ln|x|+C |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | −1 | |
∫ |
| dx=∫x−2dx= |
| x−2+1+C= |
| +C |
| | x2 | | −2+1 | | x | |
29 sty 13:11
tomi: Dzięki wielkie
29 sty 13:54