matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz granicę funkcji:
Cloudy :
Oblicz granicę funkcji:
3x−1
lim x→
∞
(
)
2x−5
3x+1
potęga 2x−5 jest do całego nawiasu
29 sty 11:22
kerajs:
1
A gdyby funkcję zapisać tak : f=((1−
)
1,5x+0,5
)
2x−5
1,5x+0,5
, to
1,5x+0,5
umiałbyś policzyć granicę?
29 sty 11:31
chichi:
No ciekawy zapis funkcji
29 sty 11:36
Cloudy :
Czyżby tutaj należało zastosować lim x−> inf (1+a/x)
x
=e
x
?
29 sty 12:09
kerajs:
A czyż nie wynika to z próby podstawiania dającej wynik 1
∞
? ? ? Ponadto lim
x−> inf
(1+a/x)
x
=e
a
29 sty 12:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick