Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie
komodo: Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie
3x=4y+5
Nie wiem jakim sposobem rozwiązać tego typu zadanie gdzie niewiadoma jest w potędze
Próbowałem rozwiązać to w sposób
y = √3x−5{4}
wyszło mi że x = 2k dla k całkowitego >1
ale nie wiem jak obliczyć y i czy to poprawne podejście
29 sty 05:27
komodo: w drugim równaniu pomyłka, miało być y = (3x−5)/4
29 sty 05:28
kerajs:
Prawie:
x=2n ∧ y=(32n−5)/4 ∧ n∊N
29 sty 08:43
wredulus_pospolitus:
i oczywiście w zbiorze N mamy także 0
29 sty 10:49
kerajs:
No ba! Oczywiście że tam jest , w odróżnieniu od N+ .
29 sty 10:56