Nierówność, wartość bezwzględna
Sm: Rozwiąż nierówność:
√x4−x2 ≤ 4−x2
28 sty 19:47
a@b:
x∊<−4/3, 4/3>
===========
28 sty 20:20
a@b:
Achh .... popatrzyłam,że jest √x4+x2
28 sty 20:27
kerajs:
Wpierw określ dziedzinę nierówności ( x∊<−2;−1> ∪ < 1;2 > ) , a potem podnieś ją
obustronnie do kwadratu. Uzyskaną nierówność rozwiążesz bez problemu.
29 sty 08:49
Sm: I właśnie problem mam z nierównością. Wychodzi wartość bezwzględna i jak jedna część wychodzi
dobrze, tak z drugą niestety mam problem. A dokładniej z tą częścią, gdzie znak zmienia się na
≥ a na drugiej stronie dochodzi do zmiany znaku. I od razy pytanie: dlaczego w dziedzinie jest
do −1 a potem od 1?
29 sty 10:55
kerajs:
Jaka wartość bezwzględna?
Masz:
x4−x2 ≤ 16−8x2+x4
rozwiąż tę nierówność i wynik przytnij założeniem .
29 sty 10:58
kerajs:
Dziedzina:
x4−x2 ≥ 0 aby istniał pierwiastek
4−x2 ≥ 0 aby istniała nierówność (skoro lewa strona jest nieujemna, to niemniejsza od
niej strona prawa także powinna być nieujemna)
29 sty 11:01
Sm: A dlaczego bez bezwzględnej? Bo inne zadania tego typu nalezalo robić z jej wykorzystaniem. Czy
poprostu dlatego ze przez to ze jest do x4−x2 to zawsze bedzie dodatnie i się jej nie robi?
29 sty 14:39
I'm back:
x
4 − x
2 MUSI być dodatnia

Inaczej pierwotne wyrażenie nie ma sensu.
29 sty 14:42
chichi:
Nie prawda, może być dodatnia, ale musi być nieujemna
29 sty 14:45
kerajs:
To może pokaż jak stosujesz wartość bezwzględną w tym zadaniu.
PS
''chichi: Nie prawda''
Nieprawda. Słownik nie wskazał błędu, gdyż uznał to za dwa poprawne wyrazy.
29 sty 15:48
chichi:
Niby który słownik? Przecież ja mam angielski, nie polski
29 sty 16:05
kerajs:
Przepraszam, niepotrzebnie to napisałem.
Twój błąd skojarzył mi się z wakacyjnym postem jednego z modów (podszywającego się wtedy pod
kamilaileśtam) gdzie było sporo podobnych byków.
29 sty 16:39
Sm: |x4−x2| ≤ 16−8x2+x4
x4−x2 ≤ 16−8x2+x4 x4−x2≥−16+8x2−x4
29 sty 16:56
chichi:
Ale czy Ty rozumiesz, że
√x2 = |x|, ale (
√x)
2 = x ...

Po co wciskasz zatem tam ten moduł?
29 sty 17:17
Sm: Bo w innych zadaniach, gdzie też podnosiło się do kwadratu obustronnie nalezalo go zastosować i
dlatego tak zrobiłam. Chociaż właśnie przez to wynik mi się nie zgadza
29 sty 17:45
Sm: Chyba że już poprostu mieszam to co napisałeś z tym kwadratem
29 sty 17:54
Under the power: √x4−x2=√x2(x2−1)=√x2*√x2−1=|x|*√x2−1
Po podniesieniu do kwadratu
(|x|*√x2−1)2=|x|2*(x2−1)=x2(x2−1)=x4−x2
|x|2=x2 jest to wlasność wartości bezwzględnej
31 sty 13:29