MACIERZ
Damian#UDM: Dana jest macierz A
Policz A
2022
28 sty 11:00
Fałszywy 6-latek: masz narzucone korzystanie z postaci Jordana czy dowolne metody?
28 sty 11:21
Damian#UDM: Dowolne metody. Nic nie jest narzucone. Generalnie treść jeszcze była: Policz wartości i
wektory własne. To mam zrobione.
28 sty 11:51
Damian#UDM: NO bo jeśli to byłby wyznacznik to wartość jest po prostu 1. No ale tu pewnie chodzi o iloczyn
2022 takich samych macierzy.
28 sty 11:52
janek191:
A o A = I
28 sty 12:05
chichi:
No to policz te wektory i wartości własne, to Ci się przyda do wyznaczenia wzoru
28 sty 12:11
Damian#UDM: No mam:
Wartości własne:
a
1=−1, a
2=1
Wektory własne:
Nieskończenie wiele wektorów własnych o podanych wzorach.
28 sty 12:25
chichi:
Można wyznaczyć wzór, albo zauważyć zależność, którą podał @
janek191
28 sty 12:27
Damian#UDM: | | | |
że AxA to macierz jednostkowa | ? |
| | |
28 sty 13:02
chichi:
Tak
28 sty 13:05
Damian#UDM: No to wtedy A2022 to 1?
28 sty 13:12
chichi:
Masz podać macierz A
2022, a nie jej wyznacznik. Podajesz coś o co w ogóle nikt Ciebie nie
pyta
28 sty 13:16
Damian#UDM: Czyli odpowiedź to
28 sty 14:19
chichi:
Tak, sprawdź ze wzoru, który wyprowadziłem na dowolną potęgę tej macierzy:
28 sty 14:47