wyznacz wielomian
elf: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−1 jest równa 2,
a reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−2 jest równa.
Wyznacz wielomian R(x), który jest resztą z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−1)(x−2)
wiem, że w(1)=2 i W(2)=5
tylko nie wiem co dalej
28 sty 08:19
ABC: poszukałbyś w archiwum to było tysiące razy

R(x)=ax+b i uklad równań
28 sty 08:23
wredulus_pospolitus:
W(x) = Q(x)*(x−1)(x−2) + ax+b
W(1) = 0 + a + b = 2
W(2) = 0 + 2a + b = 5
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi −−−− wyznaczasz a,b
28 sty 08:24
elf: wredulusie, bym mógł prosić o jakieś wyjaśnienie tego zapisu?
28 sty 09:26
Jolanta: jeżeli dzielisz W(x)przez (x−2) otrzymamy wynik np P(x)+resztę
czyli W(x)=P(x)*(x−1)+2
przy dzieleniu przez (x−2) niech bedzie wynik U(x)+reszta
czyli W(x)=U(x)*(x−2)+5
Jeżeli podzielimy W(x)przez (x−1)(x−2) otrzymamy wynik S(x)+reszta
czyli W(x)=S(x)*(x−1)(x−2)+R(x) R(x)=ax+b
W(1)=0+a+b
W(2)=0+2a+b
28 sty 10:01
elf: Czemu pisze się R(x) w postaci: ax+b ?
28 sty 17:37
chichi:
Dzieląc przez wielomian stopnia 'n', reszta z dzielenia może być stopnia co najwyżej 'n−1'
28 sty 18:29
chichi:
Dzieląc przez trójmian kwadratowy (wielomian stopnia 2) − reszta może być co najwyżej stopnia 1
(wielomian liniowy) postaci ax+b
28 sty 18:31
chichi:
W nawiasie miało być (dwumian liniowy)
28 sty 18:32
elf: dziękuję, nie zauważyłem
❤❤❤❤❤❤❤❤❤
28 sty 19:15