Dł krzywej
areczek: Oblicz Dł. krzywej
Witam czy byłby ktoś w stanie pokazać rozwiązanie tego problemu bo nie potrafie wyznaczyć z
tego
y = ...
x2/3 + y2/3 = a2/3
27 sty 21:19
chichi:
x
2/3 + y
2/3 = a
2/3
Niech: x = acos
3(u) ∧ y = asin
3(u), wówczas 0 ≤ u ≤ 2π
Dalej już chyba z górki co?
27 sty 21:34
27 sty 21:46
chichi:
Zawiało komuną
27 sty 21:52
areczek: o czyli to jest asteroida a jak doszedłeś do tego x = ... i y = ...?
27 sty 21:59
chichi:
Przecież widać gołym okiem, że to pewna parametryzacja równania okręgu
27 sty 22:00
chichi:
Przyjrzyj się uważnie
27 sty 22:01
areczek: o faktycznie
nie miałem takiego czegoś na wykładach ale ma to sens
27 sty 22:06