Pole obszaru między krzywymi - TRUDNE ZADANIE
Damian#UDM: Oblicz pole trójkąta zawartego między liniami styczności do wykresu funkcji:
f(x)=e
−x3 , g(x)=e
x3 oraz osią O
x, czyli trójkąta ABP, gdzie:
A, B − punkty przecięcia się stycznych z osią O
x,
P − punkt przecięcia się stycznych.
Zapraszam mistrzów na performance
27 sty 18:55
wredulus_pospolitus:
nie no ...damian ...
1) wzór ogólny na styczną do f(x) w punkcie (xf,yf)
2) wzór ogólny na styczną do g(x) w punkcie (xg,yg)
3) wyznaczasz punkty przecięcia się tych stycznych z osią OX
4) wyznaczasz punkt przecięcia się tych stycznych ze sobą
5) liczysz pole tegoż trójkąta
27 sty 19:17
wredulus_pospolitus:
podpowiedź:
punkt przecięcia się ze sobą stycznych oznaczmy jako P = (x
p , y
p)
natomiast przecięcia z osią OX jako A = (x
a , 0) ; B = (x
b,0)
| | |xa−xb|*yp | |
pole trójkąta będzie równe: PΔ = |
| |
| | 2 | |
27 sty 19:19
chichi:
Ja wynik już mam, jak zrobisz to wklep i porównamy
27 sty 19:21
Damian#UDM: No właśnie ja zawsze styczną wyznaczałem jak miałem jakiś punkt podany, kąt nachylenia,
wykazać, że jest styczną do wykresu, że jest równoległa/prostopadła do innej prostej itp.
A taka treść to mi pustkę w głowie robi

Spróbuję jutro rozwiązać (dzisiaj) i dam znać
28 sty 03:02
Damian#UDM: A(3+xf,0)
B(xg−3,0)
z równania f'=g' otrzymałem
xf−x=x−xg
28 sty 12:42
chichi:
Po pierwsze co oznacza zapis f' = g'

Po drugie co to przyrównujesz do siebie pochodne? Z jakiej racji?
Masz stworzyć układ równań ze stycznych do wykresów funckji f i g
28 sty 12:50
Damian#UDM: No chichi ja nie mam pojęcia jak to zrobić
31 sty 17:27
Damian#UDM: Mam pełno niewiadomych w moich obliczeniach, i tu jest problem.
31 sty 17:27