matematykaszkolna.pl
Pole obszaru między krzywymi - TRUDNE ZADANIE Damian#UDM: Oblicz pole trójkąta zawartego między liniami styczności do wykresu funkcji: f(x)=e−x3 , g(x)=ex3 oraz osią Ox, czyli trójkąta ABP, gdzie: A, B − punkty przecięcia się stycznych z osią Ox, P − punkt przecięcia się stycznych. Zapraszam mistrzów na performance emotka
27 sty 18:55
wredulus_pospolitus: nie no ...damian ... 1) wzór ogólny na styczną do f(x) w punkcie (xf,yf) 2) wzór ogólny na styczną do g(x) w punkcie (xg,yg) 3) wyznaczasz punkty przecięcia się tych stycznych z osią OX 4) wyznaczasz punkt przecięcia się tych stycznych ze sobą 5) liczysz pole tegoż trójkąta
27 sty 19:17
wredulus_pospolitus: podpowiedź: punkt przecięcia się ze sobą stycznych oznaczmy jako P = (xp , yp) natomiast przecięcia z osią OX jako A = (xa , 0) ; B = (xb,0)
 |xa−xb|*yp 
pole trójkąta będzie równe: PΔ =

2 
27 sty 19:19
chichi: Ja wynik już mam, jak zrobisz to wklep i porównamy
27 sty 19:21
Damian#UDM: No właśnie ja zawsze styczną wyznaczałem jak miałem jakiś punkt podany, kąt nachylenia, wykazać, że jest styczną do wykresu, że jest równoległa/prostopadła do innej prostej itp. A taka treść to mi pustkę w głowie robi emotka Spróbuję jutro rozwiązać (dzisiaj) i dam znać emotka
28 sty 03:02
Damian#UDM: A(3+xf,0) B(xg−3,0) z równania f'=g' otrzymałem xf−x=x−xg
28 sty 12:42
chichi: Po pierwsze co oznacza zapis f' = g' Po drugie co to przyrównujesz do siebie pochodne? Z jakiej racji? Masz stworzyć układ równań ze stycznych do wykresów funckji f i g
28 sty 12:50
Damian#UDM: No chichi ja nie mam pojęcia jak to zrobić emotka
31 sty 17:27
Damian#UDM: Mam pełno niewiadomych w moich obliczeniach, i tu jest problem.
31 sty 17:27