BADANIE ZBIEŻNOŚCI CIĄGU
Damian#UDM: Zbadaj, czy ciąg jest zbieżny. Jeśli tak to oblicz jego granicę.
| | 6 | | 7 | | 8 | | 9 | | 10 | | 11 | | n+5 | |
an= |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| *...* |
| |
| | 1 | | 3 | | 5 | | 7 | | 9 | | 11 | | 2n−1 | |
27 sty 18:49
wredulus_pospolitus:
| an | | n+5 | | 1 | | 5.25 | |
| = |
| = |
| + |
| < 1 (dla odpowiednio dużego n) |
| an−1 | | 2n−1 | | 2 | | 2n−1 | |
tak więc ... ciąg ten będzie malejący (od pewnego momentu), jednocześnie a
n > 0 ... więc jest
ograniczony ... więc będzie zbieżny
obliczamy granicę:
lim
n−>∞ a
n+1 = g
lim
n−>∞ a
n = g
| | n+5 | |
zauważmy, ze an+1 = an* |
| |
| | 2n−1 | |
lim
n−>∞ a
n+1 = lim
n−>∞ a
n
| | n+5 | |
limn−>∞ an* |
| = limn−>∞ an |
| | 2n−1 | |
27 sty 19:26
Damian#UDM: Dziękuje wredulus

Chciałbym być tak mądry z matmy jak wy
28 sty 02:13
Damian#UDM: Niby 100% z matury podstawowej, niby 98% z matury rozszerzonej, ale ciągle dużo nie wiem i dużo
brakuje. Pozdrawiam Was
28 sty 02:14
Damian#UDM: Zbadaj, czy ciąg (a
n) określony dla n≥1 wzorem
Jest zbieżny, jeśli tak to oblicz jego granicę.
Proszę o pomoc!
30 sty 12:29
wredulus_pospolitus:
z tw. o 3 ciągach:
do dzieła
30 sty 12:33
wredulus_pospolitus:
w sumie to szacowanie z dołu jest zbyteczne, bo równie dobrze możemy z dołu szacować przez 0
30 sty 12:33
kerajs:
A takie szacowanie z góry nic nie daje.
30 sty 12:41
wredulus_pospolitus:
| | 1*nn−1 | | 1 | |
jak nic nie daje? lim |
| = lim |
| = 0  |
| | nn | | n | |
30 sty 12:43
chichi:
| | 1 | |
Pewnie, że przez 0 z dołu to machnąć, szacowanie przez |
| z góry też jest ok, nie wiem co |
| | n | |
ten @
kerajs mówi
30 sty 13:31
kerajs:
To fatalne skutki pisania gdy jednocześnie robi się inne rzeczy (np: ogląda finał AO i rozmawia
przez telefon). Dałbym sobie włosy spod pach wygolić, że tu chodziło o zbieżność szeregu. I
stąd moja błędna wypowiedź.
30 sty 16:09
Love is sweet:
Nawet jeśli się pomyliłeś to napisanie ten @[R[kejars] też jest niestosowne
Kejars zna Mariusza więc mogą byc w podobnym wieku
Chichi to dwudziestolatek (odrobine szacunku)
30 sty 17:10
I'm back:
@Love − nie szukaj dziury w całym.
I co jeżeli Kerajs zna Mariusza? Mariusz to jakiś autorytet? A może szacunek należy się każdemu
kto jest od Ciebie o choćby 2 lata starszy?
30 sty 17:12
chichi:
@
Love is sweet − to moje przyzwyczajenia z angielskiego, u nas tak się po prostu mówi...
Wiem, że w polskim to się inaczej odbiera, więc przepraszam @
kerajs jeżeli poczuł się
urażony, tak czy inaczej − nie to miałem na celu...
30 sty 17:14
chichi:
Tutaj wymaga się szacunku i Bóg wie czego jeszcze, tylko ze względu na posiadany wiek...
30 sty 17:16
Under the power:
I'm back
Nie wiem czy zauważyłes ale Mariusz i chichi strasznie czepiają sie kejarsa
Czy chociaż raz zareagowałeś na to ?
Arturze wiecej pokory. Chciałbyś żeby ktos inny napisał Ci (ten @ i'm back)?
Napisałem to tylko w tym sensie
30 sty 17:20
chichi:
W tym momencie to Ty czepiasz się mnie, ja do @
kerajs nic nie mam i się do niego nie
czepiam
30 sty 17:25
Mariusz:
@Love − nie szukaj dziury w całym.
I co jeżeli Kerajs zna Mariusza? Mariusz to jakiś autorytet? A może szacunek należy się każdemu
kto jest od Ciebie o choćby 2 lata starszy?
A co Arturku może udawany szacunek należy się tylko użytkownikom
którzy mają choć trochę więcej uprawnień na forum co ?
A resztę obrażać (nie raz bezpodstawnie nazwałeś mnie miernotą)
Użytkownika ze zwiększonymi uprawnieniami byś tak nie nazwał
30 sty 17:28
Mariusz:
Co do tego kerajsa to jak się wtrącał do tematu w którym próbowałem wytłumaczyć
użytkownikowi pewne zagadnienie i mi w tym przeszkadzał to się go "czepiałem"
30 sty 17:30
I'm back:
@under − szczerze mówiąc, to mam w wielkim poważaniu kto się kogo i za co czepia. Nie mój
interes, żeby specjalnie latać po tematach i babrać się w czyimś szambie.
A jakby ktoś napisał "ten @I'm back" to bym miał tak samo w czterech literach to.
Nie rób z siebie jakieś forumowego 'lewicowego amerykanca' który czuję się urażony w imieniu
kogoś innego.
@Mariusz − nie wydaje mi się żebym kiedykolwiek użył dosłownie tego określenia. Może masz
gdzieś link do takich miejsc.
Czyli Ty Mariusz uważasz że jak ktoś jest starszy to z automatu mu się szacunek należy? Jestem
tego ciekaw Twojej odpowiedzi w tym temacie, zwłaszcza że jestem od Ciebie starszy.
30 sty 17:50
Mariusz:
"− nie wydaje mi się żebym kiedykolwiek użył dosłownie tego określenia."
ale można było to wywnioskować
W jednym z wpisów napisałem że niesłusznie dostawałem mierną
a ty zasugerowałeś że mi się ona należała
Zdaje się że jeszcze inne wpisy były ale ich nie pamiętam
W założonym temacie chciałem poruszyć temat niesłusznego oceniania
jak podważyć ocenę nauczyciela
Wy jednak sugerowaliście że słusznie dostawałem tą mierną zamiast
podpowiedzieć innym którzy byliby w podobnej sytuacji co mogliby zrobić
Podejrzewam że znajomości w kuratorium byłyby przydatne
30 sty 18:10
I'm back:
Czyli dosłownie tak nie napisałem, a jedynie tak interpretujesz moje słowa. Nie wiem jak bardzo
musiałbym nie szanować kogoś żeby go nazwać miernota. Ciebie osobiście szanuje za niektóre
rzeczy które robisz i do czego w życiu doszedłeś, nie wszystkie mi pasują/odpowiadają, jednak
daleki jestem od nazwania Ciebie miernota.
Co do samego tematu który przytaczasz − to nawet nie wiem o czym piszesz. Dlatego więc, nie
będę się w tej kwestii wypowiadać, chyba że gdzieś odnajdziesz i podrzucisz link, abym się
zapoznał ze sprawą.
30 sty 18:22
Mariusz:
Nie pamiętam numeru wątku
a forumowa wyszukiwarka nie działa zbyt sprawnie
Ty jak na kogoś kto skończył edukację dość dawno temu i tak dużo pamiętasz
Masz na co dzień do czynienia z matematyką czy tylko to co na forum ?
Wszystkiego najlepszego trzymaj się
30 sty 18:36
wredulus_pospolitus:
@Mariusz − nie, na co dzień się z matematyką forumową nie spotykam. Związku z tym, wielu rzeczy
nie pamiętam (zwłaszcza gdy opierały się one bardziej na wypracowanych schematach niż
logicznym myśleniu − jak chociażby RR'y, które na studiach trzaskałem z zamkniętymi oczami).
30 sty 19:42
kerajs:
1. Post @chichi z 13:31 odbieram jako żartobliwy. Nie przeszkadza mi ''tykanie'' i nie
zauważyłem aby jakoś specjalnie się mnie czepiał.
Za to przeszkadza mi emotikon którym kończy wypowiedzi. Choć wyjaśnił mi kiedyś, że lubi tę
emotkę i jest ona neutralna, to nie umiem się przełamać i wciąż odbieram go jako: ''i co mi
zrobicie'', ''mam was gdzieś'', '' możecie mi naskoczyć''. Ale to mój problem.
2. Jestem młodszy od @mariusza, a znamy się jedynie z forów matematycznych. Incydentalne spory
i drobne złośliwostki nie mają znaczenia. Szanujemy się.
3. Szacunek. Łatwo go stracić, trudno go odbudować. Mam wrażenie, że na forach tematycznych
poważanie zyskuje się głównie dzięki posiadanej wiedzy, umiejętnościach i sposobie ich
prezentacji, a wiek (i inne rzeczy których nie widać) jest drugorzędny. Kończę, bo jakieś
truizmy wypisuję.
30 sty 21:00
Under the power: No proszę jak jeden wpis może wyjaśnic wiele spraw .
Mnie osobiście także nie podoba sie ten jęzor po każdym jego wpisie .Czasami jest to obrzydliwe
Moje zdanie jest takie
Jeśli chcesz żeby Cie szanowano to sam szanuj także innych
Nie mówie tu o patologii ale jeśli chcesz żeby rodzice Cie szanowali to szanuj także ich i
drugiego człowieka który Ci nie czyni żadnej krzywdy
Tyle
31 sty 10:49
Damian#UDM: Dziękuję po raz kolejny wredulus za pomoc!
31 sty 17:20
Damian#UDM: Ile ja rzeczy dzięki temu forum ogarnąłem to głowa mała
31 sty 17:21
Damian#UDM: Dopiero później zjarzyłem, że to jest przecież iloczyn wyrazów i jak podzielimy wyraz n przez
wyraz n−a to otrzymamy ładny wzór na ciąg

. Dziękuję!
31 sty 19:02
Damian#UDM: Oblicz granicę ciągu
to jeden przez iks kwadrat jest w potędze
1 lut 14:38
Kacper:
Załóż nowy temat.
1 lut 14:43
chichi:
lim
x→0 (1 + sin
2(x))
1/x2 =
| | 1 | |
= limx→0 [ (1 + |
| )1/sin2(x) ]sin2(x)/x2 = g |
| | | |
Ponadto:
| | sin2(x) | | sin(x) | | sin(x) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| * |
| = |
| | x2 | | x | | x | |
| | sin(x) | | sin(x) | |
= limx→0 |
| * limx→0 |
| = 1 * 1 = 1 |
| | x | | x | |
⇒ g = e
1 = e

Tak bym liczył tę granicę, w razie jakichś wątpliwości pytaj
1 lut 14:59
janek191:
Tam powinno być
x →0
1 lut 15:00
Damian#UDM: Masz rację, pomyliło mi się
1 lut 15:23
Damian#UDM: Dziękuje chi chi, wspaniały pomysł!
1 lut 15:59
chichi:
Na zdrowie
1 lut 16:08