BADANIE PRZEBIEGU ZMIENNOŚCI FUNKCJI
Wiktoria: | | x + 2 | |
f(x)= |
| Oblicz dziedzinę, asymptoty, monotoniczność i ekstrema, |
| | (x − 1)2 | |
wklęsłość/wypukłość
(BADANIE PRZEBIEGU ZMIENNOŚCI FUNKCJI) Proszę o pomoc z tym zadaniu
27 sty 18:14
chichi:
No i gdzie się Panna zacieła?
27 sty 18:27
janek191:

Dziedzina : x ≠ 1
lim f(x) = +
∞
x→ 1
−
lim f(x) = +
∞
x→ 1
+
Asymptota pionowa: x = 1
27 sty 18:33
janek191:
| | 1*(x2 −2 x +1) − (x +2)*(2 x − 2) | |
f '(x) = |
| |
| | (x2 −2 x +1)2 | |
| | − x2 − 4 x +5 | |
f '(x) = |
| |
| | (x2 −2 x +1)2 | |
27 sty 18:37
Wiktoria: I to wszystko? Na wykładzie miałam jakoś bardziej rozbudowane to i nic nie rozumiałam
27 sty 18:46
janek191:
To jest początek
27 sty 18:49
Wiktoria: To co dalej mam liczyć? Bo ja tego w ogóle nie umiem
27 sty 18:55
janek191:
f ' (x) =0 ⇔ − ( x + 5)*(x −1) = 0 ⇔ x = − 5
f '(x) < 0 dla x < − 5 lub x > 1
f ' (x) > 0 dla x ∊ ( − 5, 1 )
zatem funkcja f maleje w ( − ∞, − 5) , rośnie w ( − 5, 1) , maleje w ( 1, +∞)
f osiąga minimum lokalne w x = − 5.
27 sty 19:00
janek191:
| | 1 + 2x | |
lim f(x) = lim |
| = 0 |
| | x −2 + 1x | |
x→ −
∞ x→ −
∞
| | 1 + 2x | |
lim f(x) = lim |
| = 0 |
| | x − 2 + 1x | |
x→ +
∞ x→ +
∞
Asymptota pozioma : y = 0
27 sty 19:05
27 sty 19:07
janek191:
Polecam książkę. L. Krysicki. L. Włodarski
Analiza matematyczna w zadaniach − tom 1. Rozdział X ( s. 185 − 230)
np. Wyd. Naukowe PWN W −wa 2013 r.
Jest w pdf.
27 sty 19:13