Oblicz długość jednej z wysokości równoległościanu
yewest: Oblicz długość jednej z wysokości równoległościanu rozpiętego na wektorach v1 = (0, 3, 1), v2
= (3, 0, 1), v3 = (1, 3, 0). Jakie jest pole powierzchni ściany rozpiętej na wektorach v1 i
v2?
Ja najpierw obliczyłem pole tej ściany z | v1 x v2 | i wyszło mi √99, potem obliczyłem
|v1| = √10, to podstawiłem pod wzór na pole równoległo boku, czyli P = a * h i wyszło mi h
= √99 / √10.
Czy ktoś mógłby to sprawdzić? Z góry dziękuję
27 sty 18:10
chichi:
Przeczytaj polecenie, wysokość czego masz obliczyć?
27 sty 18:33
yewest: kurcze, sorki, nie wiem czemu pomyślałem że wysokość równoległościanu to wysokość jednej ze
ścian
27 sty 18:56
yewest: A wiesz może w jaki sposób obliczyć wysokość równoległościanu?
27 sty 19:00
chichi:
Tak, dobierzesz się do niej obliczając objętość
27 sty 20:04
Mila:
v
1 = (0, 3, 1),
v
2 = (3, 0, 1),
v
3 = (1, 3, 0)
1)
Objętość równoległościanu
0 3 1
3 0 1
1 3 0
det(..)=12
V=|12|=12
2) Pole ściany rozpiętej na wektorach v
1, v
2
i j k
0 3 1
3 0 1
det(..)=[3,3,−9]
P=
√9+9+81=
√99=3
√11
3) H
3
√11*H=12
======
27 sty 20:15