problem geometryczny
stary tales:

Mam problem geometryczny do rozwiązania .
Wyznacz miarę kąta ACD trójkąta równoramiennego ABC, w którym AC=BC oraz dane są miary kątów
∡DAC=24, ∡ADB=66 oraz ∡BAD=48 .
27 sty 17:17
daras: to na co czekasz rozwiązuj
27 sty 20:02
chichi:
Jedno pytanie: czy startujesz w konkursach?
27 sty 23:30
as:
Nie poznajesz "maluśkiego" ?
28 sty 00:02
chichi:
Szczerze, to tak dawno go tu nie widziałem, że już nie poznaje go nawet,ale chyba Ciebie
poznaje

Teraz jak patrzę na kropki po spacji, to mi się przypomina. Swoją drogą wyszło coś Tobie?
28 sty 00:16
a@b:

α=66
o , β=24
o
ΔABC o kątach: 72
o,72
o,36
o
|∡ACB|=β=24
o
============
28 sty 20:02
chichi:
Mnie dwoma sposobami wyszło 30
o, po kolacji przeanalizuje Twoje rozwiązanie, Ty też zerknij
raz jeszcze. Dwie moje drogi są różne i dają ten sam wynik
28 sty 20:33
a@b:
Też mi najpierw wyszło 30
o 
ale w tym rozwiązaniu co podałam już nie
28 sty 20:36
a@b:
Widzę,że pojawił się
an ( AS z planimetrii
28 sty 20:54
chichi:
|AD| ≠ |DC| − tu jest błąd
28 sty 20:57
a@b:
Teraz myślę,że nie do końca rzut D pokrywa się ze środkiem ramienia AC
Jednak obstaję za 30o
28 sty 20:57
a@b:
W tym samym momencie (2:57) to zauważyłam
28 sty 20:58
chichi:
Super, ja później wstawię swoje rozwiązania to zerkniesz
28 sty 20:59
a@b:
"Małolat" może poda odp
28 sty 20:59
Mariusz:
Zwracacie się do niego małolat mimo iż należy do grupy wiekowej > 60
28 sty 22:50
an:

EF symetralna BC
ΔAHD równoboczny
∡DBE=6
o z danych, czyli
∡ACD=30
o
29 sty 11:00
an: @Touch Your Heart: Czy to nie Ty zamieściłeś to zadanie?
3 lut 19:44
Touch Your Heart:
Nie jest to moje zadanie
Gdyby bylo to bym się odezwał wcześniej
3 lut 20:53
Mila:

1) DE⊥BC, |AC|=|BC|=b ; ΔABC o kątach : 72
o, 72
o,36
o
2) BF− dwusieczna kąta B
|BF|=|FC|=a
| | a2 | | √5+1 | |
|AF|= |
| − złoty podział odcinka⇔ b= |
| a |
| | b | | 2 | |
c=2a sin24
o
W ΔBED:
| | 1 | | √5−1 | |
|BE|=c*cos6o=a*2sin240*cos6o=a*(sin30o+sin18o)=a*( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
sin18o można obliczyć z trójkąta APC albo odczytać z tablic
|BE|=|EC|
ΔBED≡ΔDEC
γ=6
o
x=36−6=30
o
=========
9 lut 17:59
Kacper: Chichi czekamy na twoje rozwiązanie
16 lut 20:40