stereometria
Freak: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym krawędzie boczne mają długość b. Kąt płaski
ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę 2α. Oblicz objętość ostrosłupa.
27 sty 15:14
janek191:

a = 2 x
x = b sin α
a = 2b sin α
−−−−−−−−−−−−−−−−
| √3 | |
hp = a* |
| = √3 b*sin α |
| 2 | |
| 2 | | 2√3 | |
y = |
| hp = |
| b*sin α |
| 3 | | 3 | |
| 4 | | 4 | |
h2 = b2 − y2 = b2 − |
| b2 sin α = b2*( 1 − |
| sin α) |
| 3 | | 3 | |
h = b *
√( 1 − 43 sin α)
27 sty 15:46
janek191:
W P
p zgubiłem
√3
27 sty 15:48
Eta:

r −− dł. promienia okręgu wpisanego w podstawę
P
p=3r
2√3 r=bsinα to P
p=
√3b
2sin
2α
| b | |
H2=b2−4r2 ⇒ ...... H= |
| √3−4sin2α |
| √3 | |
27 sty 15:59
Freak: Dziękuję wam bardzo, teraz już rozumiem to zadanie
27 sty 17:32