Czy to jest dobrze?
cyjan: Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji;
R ∊ f(x) = x3 − 27 + 8
x1 = −3
x2 = 3
fmin(−3) = 86
fmax(3) = −70
27 sty 13:42
chichi:
"R ∊ f(x) = x
3 −27 + 8" co to ku.... znaczy?
Btw. f(x) = x
3 − 27 + 8 = x
3 − 19
Przepisuj dokładnie polecenia
27 sty 13:47
cyjan: * R ∊ x → f(x) = x3 − 27x + 8
27 sty 13:50
chichi:
Wciąż nie jest to poprawny zapis...
f(x) = x
3 −27x + 8 ⇒ f'(x) = 3x
2 − 27
⇒ f'(x) = 0 ⇔ 3x
2 − 27 = 0 ⇔ 3(x−3)(x+3) = 0 ⇔ x ∊ {−3, 3}
⇒ f'(x) > 0 ⇔ x ∊ (−
∞, −3) ∪ (3, +
∞) ∧ f'(x) < 0 ⇔ x ∊ (−3, 3)
f
max(−3) = 62 ∧ f
min(3) = −46
27 sty 13:57