Czy to jest dobrze?
cyjan: Wyznaczyc przecwobraz zbioru dla funkcji, gdy
R ∊ f(x) = x2 − 2x − 3
B = {12}
x2 − 2x − 3 = 12
Δ = 64 => √Δ = 8
x1 = 6
x2 = −2
f−1(b) = f−1 = {12] \ {6, −2}
27 sty 00:18
chichi:
Co to za chińskie zapisy od początku do końca?
27 sty 00:26
chichi:
x
2 − 2x − 3 = 12 ⇔ x
2 − 2x − 15 = 0 ⇔ (x+3)(x−5) = 0 ⇔ x ∊ {−3, 5}
⇒ f
−1(B) = {−3, 5}
27 sty 00:32
cyjan: a obraz dla tej funkcji A = [2, +∞)
27 sty 00:42
cyjan: Czy to jest dobrze?
f(A) = (−∞, 4]
27 sty 01:04
chichi:
Nie. f(A) = [−3, +
∞)
27 sty 01:14
cyjan: To w jaki sposób to obliczyć?
27 sty 01:17
chichi:

Takie sprawy najlepiej załatwia się korzystając z wykresu, narysuj wykres tej funkcji
(parabole) I odczytaj obraz zbioru [2, +
∞)
27 sty 01:26