ciągi, p i q
Rudolf: | | an2 + bn + c | |
Ciąg liczbowy (an) określony jest wzorem an = |
| , a liczby p i q są |
| | n2 − d | |
odpowiednio najmniejszym i największym numerem wyrazów ciągu, które są równe 0.
Podaj liczbę p i q.
a = 2
b = −22
c = 48
d = 9
Zdanie "liczby p i q są odpowiednio najmniejszym i największym numerem wyrazów ciągu, które są
równe 0" jest dla mnie dość niezrozumiałe, no ale liczymy:
| | (2*12) − (22*1) + 48 | |
a1 = |
| = −3.5 |
| | 12 − 9 | |
Dalej podstawiając:
a
2 = −3
a
3 = 0
a
4 = −1
a
5 = −0.70588
a
6 = −0.42857
a
7 = −0.19512
a
8 = 0
a
9 = 0.1643
a
10 = 0.3043
a
11 = 0.4247
a
12 = 0.529411
Wygląda na to, że ciąg od a
3 jest rosnący. W takim razie, czy odpowiedzią będzie
p = 3 i
q = 8 ?
26 sty 18:59
Rudolf: Pewnie można było inaczej, ale pojechałem po najmniejszej linii oporu, jak ktoś ma alternatywny
sposób to chętnie zobaczę
26 sty 19:10
chichi:
A to ciekawe, że a
3 = 0, to nie jest ciąg
26 sty 19:18
chichi:
Pokaż jak Ci to wyszło
26 sty 19:19
wredulus_pospolitus:
| | (n−8)(n−3) | | n−8 | |
an = 2 |
| = 2 |
| |
| | (n−3)(n+3) | | n+3 | |
| | 0 | |
a3 = |
| <−−− to nie mieć wartości  |
| | 0 | |
Kto te idiotyczne zadania wymyśla?
26 sty 19:43
Rudolf: wredulus
pospolitus: Dzięki za uproszczenie a
n , co do pytania − zadanie wymyśla nauczycielka

chichi: podstawiając kolejne n ≥ 1
26 sty 19:52
26 sty 19:58
chichi:
@
wredulus−pospolitus już Ci wytłumaczył ....
26 sty 19:59
Rudolf: @[P[chichi] − widzę, dziękuję @[P[wreduluspospolitus]
26 sty 20:01
Rudolf: @chichi − widzę, dziękuję @wreduluspospolitus
26 sty 20:02
Rudolf: | | n−8 | |
Natomiast podstawiając po 2* |
| dla a3 wychodzi już cacy |
| | n+3 | |
26 sty 20:04
chichi:
Ale Ty nie masz prawa tam wstawiać sobie teraz 3, bo ja należało wcześniej wykluczyć, przed tym
skróceniem
26 sty 20:27
wredulus_pospolitus:
| | n−8 | |
an = 2* |
| dla n≠3  |
| | n+3 | |
26 sty 20:31
wredulus_pospolitus:
tak więc p = q = 8
26 sty 20:31
Rudolf: No to skoro słusznie wykluczamy, to zadanie jest nierozwiązywalne
26 sty 20:32
Rudolf: Albo zarówno p i q = 8
26 sty 20:32
Rudolf: O. tak jak wreduluspospolitus napisał, dziękuję serdecznie i kłaniam się nizutko!
26 sty 20:33