Ciągi
Magnificent: Dany jest ciąg bn w którym bn = (n + a)(n + b). Ciąg ten zawiera k2 wyrazów ujemnych. Zatem
k jest równe:
A. 10
B. 12
C. 8
D. 9
Z moich obliczeń, po prostym podstawianiu, wychodzi mi że ciąg będzie dodatni już przy k = 11
(wychodzi 2540
). Zatem rozumiem, że odpowiedź to A. 10 ?
26 sty 18:26
ABC: te cwaniak, podaj najpierw wartości a i b
26 sty 18:27
Magnificent: Sorki

a = 6
b = −101
26 sty 18:43
I'm back:
Nooo
To jest dokładnie 100 ujemnych wyrazów co wynika z postaci ciągu bn co powinienes zaobserwować
bez podstawiania kolejnych k
26 sty 18:48
I'm back:
I nie bardzo rozumiem, jak k=11 podstawiales tutaj?
26 sty 18:49
I'm back:
Nawet dupeczki nie dały danych tak aby uczeń miał szansę zła odpowiedź zaznaczyć w momencie w
którym nie do końca ogarnia sytuację.
Te zadania są robione dla coraz większych idiotow (nie mówię tu o samym Autorze tematu)
26 sty 18:51
Rudolf: I'm back: oczywiście chodziło o n, nie k, bubel mi się wkradł
26 sty 19:02
Eta:

(n+6)(n−110)<0 i n∊N+
n=100=k
2
k=10
Odp A
i po ptokach
26 sty 20:04