Ciągi
WojciechS: Ciągi − Czy mógłby ktoś sprawdzić?
w ciągu arytmetycznym (an) a8 = 3 i a20 = 27
a)sprawdź czy ciąg a8 a11 a20 jest ciągiem geo
b)wyznacz taką wartość n, dla której suma n −początkowych wyrazów ciągu an ma wartość
najmniejszą
równanko:
a1 = 3 + 7rx
a1 = 27 + 19 rx
pierwsze mnoże przez −19 i wychodzi mi a1 = 5,5rx
5,5rx = 27 +19rx
−13,5 rx = 27
rx = −2
a1=−11
rx wprowadziłem bo widać że ciąg jest rosnący ale jednak różnica wyszła mi ujemna − po
podstawieniu do wzoru na ciąg arytmetyczny nie wyszła by prawidłowa liczba. Aby wybrnąć z tego
napisałem dodatkowo:
rx / r = −1
w ten sposób otrzymałem r=2
a) a11 = 9
sprawdzenie według definicji na ciąg geo
a20 / a11 = a11 / a8
3=3
L=P
B) ze wzoru na sume wyrazów (sam wybrałem odpowiednią liczbę)
S6 = − 36
dla sprawdzenia:
S5 < S6 > S7
Jest to zadanie z arkusza rozszerzonego Operonu. Można zdobyć 7 pkt. Czy zostało by zadanie
ocenione maksymalnie czy są jednak błędy w moim rozumowaniu?
5 mar 20:50
Sabin:
Całego nie sprawdziłem, bo błędy są już niestety na samym początku:
a1 = a8 + 7r jest źle, prawidłowy wzór to a8 = a1 + 7r, czyli a1 = a8 − 7r
to samo dotyczy drugiego wzoru.
Działanie typu "wprowadziłem rx/r" musi mieć jakiekolwiek uzasadnienie
teoretyczne. W Twoim przypadku go nie ma (bo i nie może być − wprowadziłeś je po to,
by zgadzało się z odpowiedzią). Moim zdaniem ten ruch kompletnie dyskwalifikuje dalszą
część rozwiązania, ale może jakieś punkty byś dostał...
6 mar 03:12
WojciechS: no to tak zadanie zostało ocenione na 5 pkt z 7 możliwych gdyż zabrakło w podpunkcie b jednej
rzeczy, tak to zadanie jest jak najbardziej prawidłowo rozwiązane a to wszystko dzięki temu że
wprowadziłem warunek: rx / r = −1 [ z czego wynika że rx = −r ]
Uzasadnienie teoretyczne tego jest takie że mogę sobie działać dowolnie na liczbach (tzn na "x"
"y" itp) tylko muszę właściwie to oznaczyć i nie pogubić się w tym.
Sam powiedz czym się różni:
a1 = a8 +7rx z moim warunkiem w formie już przekształconej rx = −r
od następującego zapisu:
a1 = a8 −7r
odpowiedź brzmi NICZYM się nie różni bo warunek zmienia znak w równaniu dzięki czemu jest jak
najbardziej prawidłowo zapisane.
6 mar 17:25
Sabin:
Jak najbardziej się zgadzam że nie ma różnicy, chodziło mi bardziej o sposób i powód
wprowadzenia tego działania. Jest to dopasowywanie rozwiązania do odpowiedzi co trochę mi
przeczy idei "rozwiązania". Ale w ostateczności jeśli chodzi o wynik masz absolutną rację!
6 mar 17:30
Basia:
można, ale po co ?
różnica
nie jest ujemna i wprowadzanie tego r
x nie ma żadnego
sensownego
uzasadnienia
a
8=a
1+7r=3
a
20=a
1+19r=27
a
1=3−7r
3−7r+19r=27
12r=24
r=2
a
1=3−14=−11
dalej najprościej jak można
b
1=a
8=3
b
2=a
11=a
1+10r=−11+20=9
b
3=a
20=a
1+19r=−11+38=27
ciąg jest geometryczny
| | a1+an | | a1+a1+(n−1)*r | |
Sn = |
| *n = |
| *n = |
| | 2 | | 2 | |
| −22+(n−1)*2 | | −22+2n−2 | | 2n−24 | |
| *n = |
| *n = |
| *n= |
| 2 | | 2 | | 2 | |
(n−12)n = n
2−12n
funkcja kwadratowa a=1>0 czyli osiąga wartość najmniejszą dla
6 mar 17:39
Basia:
P.S. gdyby nawet była ujemna, też wprowadzanie rx nie da się sensownie
uzasadnić
6 mar 17:45
Sabin:
Może nie tyle sensownie, chodziło mi o pewną dozę filozofii i uzasadnień w Twoim
rozwiązaniu, Wojtku. Chcę, żebyś mnie dobrze zrozumiał. Wyniki i obliczenia masz absolutnie
poprawne, natomiast patrząc na punkt B)
S = −36 (sam wybrałem)
S5 < S6 > S7
Tu na maturze MUSISZ dać uzasadnienie dlaczego z tego wynika, że jest to wartość
najmniejsza i dlaczego wybrałeś akurat 6, a nie 2, 4 czy 1238917. Powinieneś napisać o
f.kwadratowej, minimum i tym podobnych rzeczach.
Zadanie maturalne to nie jest kartka wyrwana z zeszytu z zapiskami dla kolegów i niestety
(albo na szczęście) nie POWINIENEŚ pozostawiać miejsca na pytania do tych mniej oczywistych
własności, nawet jeśli wiesz, że Twój nauczyciel doskonale wie, dlaczego tak jest. Moim
zdaniem
obcięto Ci te 2 punkty właśnie za pewne 'niechlujstwo' w rozwiązaniu.
6 mar 17:53
Natalia: podaj wszystkie liczby całkowite spełniające nierówność √x2−4x+4<5−3|x−2|.
19 lut 18:28
rumpek: Natalia załóż nowy temat, a nie dopisuje się do czyjegoś
√x2 − 4x + 4 < 5 − 3|x − 2|
√(x − 2)2 < 5 − 3|x − 2|
|x − 2| < 5 − 3|x − 2|
Dalej już łatwo
19 lut 18:30
Natalia: ok , dziękuję ; )
19 lut 18:35