W jaki sposób dokładnie rozwiązać powyższe pochodne?
mogus: | | 1 | | √15 | |
Wyznaczyć pochodną w kierunku wektora v→ = [ |
| , |
| ] funkcji: |
| | 4 | | 4 | |
R
2 ∊ (x,y) → f(x,y) = (2x + y)sin(xy)
fx'(x,y) = [2x+y) sin(xy)]x' =
fy'(x,y) = [2x+y) sin(xy)]y' =
W jaki sposób dokładnie rozwiązać powyższe pochodne?
25 sty 23:44
chichi:
| ∂f | |
| = 2sin(xy) + (2x + y) * cos(xy) * y |
| ∂x | |
| ∂f | |
| = sin(xy) + (2x + y) * cos(xy) * x |
| ∂y | |
26 sty 00:11
mogus: Dlaczego jest mnoży się * y oraz * x, coś zgubiłem z wzoru?
26 sty 01:09
chichi:
Jak masz np. f(x) = sin(4x), to f'(x) = cos(4x) * 4 (to mnożenie przez 4 wynika z pochodnej
funkcji wewnętrznej), poczytaj o pochodnej funkcji złożonej
26 sty 01:14
Profesor: Próbowałeś zmienić Y na X ?
26 sty 02:56
chichi:
A Ty próbowałeś zmienić kasetę? Bo chyba Ci się zacięła
26 sty 08:41
mogus: Czyli w taki sposób?
fx'(x, y) = (...) = [(2x) + (y)' sin(xy) + (2x + y) y(sinxy)']x'
26 sty 10:24
mogus: * fx'(x, y) = (...) = [(2x)' + (y)' sin(xy) + (2x + y) y(sinxy)']x'
26 sty 10:24
chichi:
Te zapisy to chyba na Jupiterze stosują, ja nic tu nie rozumiem.
| ∂f | |
| = (2x + y)' * sin(xy) + (2x + y) * [cos(xy)]' |
| ∂x | |
26 sty 10:32
chichi:
I teraz licząc po 'x' − 'y' traktujesz jako stałą.. Pamiętasz o pochodnej funkcji złożonej!
26 sty 10:32