rekurencja
areczek: Niech 𝑠𝑛 oznacza liczbę ciągów binarnych długości 𝑛, w których krotność wystąpienia 0 jest
parzysta,
a krotność wystąpienia 1 nieparzysta. Wyznacz rekurencyjną zależność dla 𝑠𝑛.
Pomoże ktoś bo doszedłem do wniosku, że jak n mod 2 = 0 to jest tylko jeden poprawny ciąg ale
nie wiem jak znaleźć zależność rekurencyjną
25 sty 20:18
wredulus_pospolitus:
jeżeli n jest parzyste to przecież nie ma ani jednego ciągu o długości n złożonego z parzystej
liczby 0 i nieparzystej liczby 1
25 sty 22:49
Saizou :
wredulus, czy takich ciągów będzie
| | | | | | | | | |
S(n) = | + | + | +...+ | , jeżeli n jest nieparzyste. |
| | | | | |
25 sty 22:57
Saizou : | | | |
a nie ... ostatni składnik to | |
| | |
25 sty 22:58
wredulus_pospolitus:
no nie do końca
'0' nie może być na pierwszym miejscu
25 sty 23:16
wredulus_pospolitus:
chociaż nie no ... może być ... w końcu mówimy o ciagach a nie o liczbach

więc tak ... tyle ich będzie
tyle że zadanie polega na znalezieniu rekurencji
25 sty 23:17
wredulus_pospolitus:
można też zauważyć, że:
25 sty 23:23
wredulus_pospolitus:
co też można było wywnioskować albo patrząc na sumę tych dwumianów newtona (pierwotnie tak
patrzyłem)
albo przejść się po kombinatoryce:
wszystkich ciągów mamy 2n ... jako że w danym ciągu mamy nieparzystą liczbę znaków, to albo 0
będzie nieparzysta liczba albo 1.
Stąd − dokładnie połowa z nich będzie spełniać warunki zadania ... stąd s(n) = 2n−1
25 sty 23:26
Profesor: Próbowałeś zmienić Y na X?
26 sty 02:56
Saizou : Dzięki za potwierdzenie
wredulus
26 sty 09:32
kerajs:
Dziwna jest treść zadania. Przy waszej interpretacji ( parzysta liczba zer i nieparzysta ilość
jedynek) słowa ''krotność'' są zbędne, a rekurencji nie można ułożyć.
A może miało chodzić o to, że wszystkie maksymalne podciągi sąsiadujących ze sobą zer są
liczbami parzystymi, a wszystkie maksymalne podciągi sąsiadujących ze sobą jedynek są liczbami
nieparzystymi?
29 sty 16:13
kerajs:
Jeśli w binarnych ciągach wszystkie maksymalne podciągi sąsiadujących ze sobą zer są
liczbami parzystymi, a wszystkie maksymalne podciągi sąsiadujących ze sobą jedynek są liczbami
nieparzystymi to ich liczbę można (o ile się nie pomyliłem) wyrazić rekurencją:
in=2in−2 +in−3 −in−4 oraz i1=i2=1 ; i3=3 ; i4=2
2 lut 11:13