prawdopodobienstwo, lotek
Kasia: Zawierając w kolekturze Toto−Lotka jedenzakład w grze "Expres−Lotek" zakreślamy 5 spośród 42
liczb. Oblicz prawdopodobieństwo trafienia co najmniej 4 spośród 5 wylosowanych liczb. Wynik
podaj w zaokrągleniu do 0,00001.
| | | |
Ja liczę, że zbior wszystkich mozliwości to 42 * 41 * 40 * 39 * 38 a podobno ma byc | , |
| | |
jaka jest roznica w tym rozumowaniu?
25 sty 19:25
wredulus_pospolitus:
nie ma różnicy jeżeli odpowiednio zdarzenie sprzyjające napiszesz
Ty przyjęłaś że kolejność wylosowanych kul jest istotna ... a w totku nie jest ona istotna.
Jednak wynik wyjdzie w obu przypadkach taki sam, a w samym zadaniu nie jest podane, że mamy nie
uwzględniać kolejności.
25 sty 19:28
wredulus_pospolitus:
kolejność istotna:
|Ω| = 42*41*40*39*38
|A| = 5*4*3*2*1 + (42−5)*5*4*3*2 *5
| | 5!*(1+37*5) | |
P(A) = |
| |
| | 42*41*40*39*38 | |
bez kolejności:
| | | | 42*41*40*39*38 | |
|Ω| = | = |
| |
| | | 5! | |
| | 1+5*37 | | 5!*(1+5*37) | |
P(A) = |
| = |
| |
| | | | 42*41*40*39*38 | |
jak widzisz ... wychodzi dokładnie tyle samo
25 sty 19:32