metoda trapezow
ooo: Naszym celem jest numeryczne obliczenie calki oznaczonej z funkcji f(x) = exp(x) w granicach
calkowania od 0 do 2. Współczynnik A1 kwadratury prostej trapezow, sluzacej do obliczenia tej
calki, jest równy...
25 sty 01:44
Min. Edukacji: Podziwiam Wasze cele! Kiedy zabierzecie się do roboty?
25 sty 06:36
ABC: Każda epoka ma swe własne cele
I zapomina o wczorajszych snach...
Nieście więc wiedzy pochodnię na czele
I nowy udział bierzcie w wieków dziele,
Przyszłości podnoście gmach!
25 sty 08:33
Maciess: https://mathworld.wolfram.com/Newton-CotesFormulas.html
Tu masz elegancko stablicowane.
Oficjalny wzór na współczynniki kwadratury interpolacyjnej to:
A
i = ∫λ
i(x) dx od a do b.
Dla i=0,1...,n
gdzie λ
i to i−ty wielomian interpolacyjny Lagrange.
U ciebie n=1
Jednak dla węzłów równoodległych to się ładnie upraszcza (poszukaj gotowego wzoru) i w efekcie
będziesz miał prostą całke.
25 sty 09:54
Maciess: A no i jest subtelna różnica, bo róznie sie w literaturze indeksuje węzły. Albo od 1 do n+1,
albo od 0 do n. U ciebie akurat tego problemu nie powinno być, bo masz tylko dwa węzły a
kwadratura Newtona−Cotesa jest symetryczna, ale dla większej ilości węzłów już mogą być
kłopoty...
25 sty 10:00