Oblicz całkę
jan: Cześć,
czy pokaże mi ktoś jak obliczyć poniższą całkę bez użycia metody Eulera?
∫√x2 +1dx
24 sty 21:41
chichi:
Podstaw x = tan(α)
24 sty 21:44
jan: @chichi
czy mogłabyś to rozpisać, lub bardziej rozjaśnić ?
24 sty 21:55
wredulus_pospolitus:
ale co tutaj jest do 'rozjaśniania' ?
x = tga robisz takie podstawienie ... podstaw a zobaczysz co wychodzi
24 sty 21:57
Mariusz:
Jak chcesz mieć całkę z funkcji wymiernej a zabronili ci podstawień Eulera
(które tutaj jak najbardziej pasują)
to podstaw
(x
2+1)
√x2+1dt = dx
25 sty 12:25
Mila:
Jest wiele metod obliczenia tej całki.
Podam jak mnie kiedyś uczyli

1) Wiadomości:
| | 1 | |
♦ ∫ |
| dx=ln|x+ln|x+√x2+1|+C Masz w tablicach |
| | √x2+1 | |
| | U'(x) | |
♦ ∫ |
| dx=2√U(x) +C Masz we wzorach z wykładów |
| | √U(x) | |
♦ Zał. Całkowanie przez części znasz!
2)Przekszałcenie wyrażania podcałkowego:
| √x2+1 | | x2+1 | | x2 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| 1 | | √x2+1 | | √x2+1 | | √x2+1 | |
3) całka
| | x2 | | 1 | |
∫√x2+1 dx=∫ |
| dx +∫ |
| dx= |
| | √x2+1 | | √x2+1 | |
| | 1 | | 2x | |
= |
| ∫x* |
| dx+ln|x+√x2+1 |
| | 2 | | √x2+1 | |
| | 2x | |
J= ∫x* |
| dx =... przez części |
| | √x2+1 | |
du=dx, v=2
√x2+1
| | 1 | |
J=x*2√x2+1−2∫√x2+1 dx /* |
| |
| | 2 | |
4) Wracamy do początku (3):
∫
√x2+1 dx=x
√x2+1−∫
√x2+1 dx+ln|x+
√x2+1⇔
2∫
√x2+1 dx=x
√x2+1+ln|x+
√x2+1⇔
| | 1 | | 1 | |
∫√x2+1 dx= |
| x√x2+1+ |
| ln|x+√x2+1|+C |
| | 2 | | 2 | |
==================================
25 sty 16:22
chichi:
W ogólności łatwo można wyprowadzić wzór, że:
| | x | | a2 | |
∫√x2 + a2dx = |
| √x2+a2 + |
| ln|x + √x2+a2| + C, C ∊ ℝ  |
| | 2 | | 2 | |
25 sty 16:55
Mila:
Zgadza się
25 sty 17:14
ABC: x= sh t − sinus hiperboliczny
i z jedynki hiperbolicznej sh
2t+1=ch
2t
tak moja pani w liceum za Jaruzelskiego mnie uczyła
25 sty 18:08
Mariusz:
| | 1 | |
Kiedyś to całkę |
| liczyli właśnie podstawieniem Eulera |
| | √x2+1 | |
ale to jeszcze było przed tą amerykańską modą
25 sty 18:10
Mila:
ABC na youtube jest kilka rozwiązań z sinusem hiperbolicznym.
Sądziłam, że
ICSP "wrzuci " ten sposób.
Ja odwołałam się do starej metody jakiej mnie uczono w pierwszej kolejności
25 sty 18:27
ABC: Jasne , każdy Cyryl ma swoje Metody
25 sty 18:33
chichi:
To co, znowu zdalne
25 sty 18:35
ABC: jest decyzja? w jakich miastach?
25 sty 18:59
chichi:
Wszędzie od 5 klasy wzwyż, do 25 lutego
25 sty 19:14
Kacper:
Wszystko fajnie dopóki jesteś zdrowy.
26 sty 08:44