matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Nww i nwd
Uczen:
Oblicz NWW I NWD 1260 I 4500
24 sty 21:17
chichi:
1 0
0 1
1260
4500
−− w
2
→w
2
−3w
1
−−>
1 0
−3 1
1260
720
−− w
1
→w
1
−w
2
−−>
4 −1
−3 1
540
720
−−w
2
→w
2
−w
1
−−>
4 −1
−7 2
540
180
−−w
1
→w
1
−3w
2
−−>
25 −7
−7 2
0
180
⇒ NWD(1260, 4500) = 180
1260 * 4500
⇒ NWW(1260, 4500) =
= 31500
180
24 sty 21:40
Eta:
NWD(1260,4500)=
2*2*3*3*5
= 180 NWW= NWD*7*25= 31 500
24 sty 21:53