24 sty 19:58
Cloudy : Zapomniałem dopisać że po znaku "=" to są wyniki
24 sty 20:00
chichi:
niech an = n√3n + 2n + 7
3 ← n√3n ≤ an ≤ n√3n + 3n + 3n = n√3*3n → 3
⇒ an → 3
24 sty 20:05
24 sty 20:11
wredulus_pospolitus:
tak ... tylko trzeba 'odpowiednio' zareagować na znak przy szacowaniu
24 sty 20:46
wredulus_pospolitus:
na przykład tak:
n√2n − 0.5*2n + 0 ≤ an ≤ n√2n − 0 + 2n (co będzie prawdą dla prawie wszystkich n)
24 sty 20:47
Cloudy : Mógłbyś jednak rozpisać całość od a do z ? Ciężko mi zrozumieć to szacowanie −0.5*2n itd
24 sty 21:20
wredulus_pospolitus:
szacowanie z góry: co jest na plusie (i mniejsze od 2n) zamieniamy na 2n, co jest ujemne
zerujemy
szacowanie z dołu: co jest na plusie zerujemy co jest na minusie nie możemy zamienić na 2n bo
nam się 'wyzeruje' wszystko, dlatego zamieniamy na a*2n gdzie a<1 w tym celu nie wyceruje nam
się pod pierwiastkiem i granicą będzie nadal 2
dane szacowanie dla małych 'n' nie będzie prawidłowe, ale od pewnego N dla wszystkich n>N
będzie to spełnione i to nam wystarczy
24 sty 21:49
Cloudy : Dobra zrozumiałem teraz, dzięki za poświęcony czas
24 sty 22:14