iZnajdź niewiadomą x
jolek: log2x +log3x + log4x =1
24 sty 16:13
wredulus_pospolitus:
co to ma być log
2x 
może chodzi o log
2x
24 sty 16:14
jolek:
24 sty 16:14
jolek: oczywiście że tak tylko źle zapisałem
24 sty 16:17
wredulus_pospolitus:
log
2x + log
3x + log
4x = log
2x + log
32*log
2x + 2log
2x =
| | 1 | |
= (3 + log32)log2x = 1 −−−> log2x = |
| −−−> x = 21/(3+log32) |
| | 3+log32 | |
24 sty 16:17
wredulus_pospolitus:
ojjj ... źle mam
| | 1 | |
log4x = |
| log 2x a nie jak napisałem 2log 2x  popraw |
| | 2 | |
24 sty 16:19
wredulus_pospolitus:
skorzystałem z następujących własności logarymów:
2. log
ab * log
bc = log
ac
3. log
ab = c ⇔ b = a
c
24 sty 16:20