Znaleźć funkcję f
Damian#UDM: Znaleźć funkcję f(x), jeśli
f(x+1)=x2−3x+2
24 sty 15:21
chichi:
f(x − 1 + 1) = f(x) = (x − 1)2 − 3(x − 1) + 2 = x2 − 5x + 6
24 sty 15:40
Damian#UDM: Zadanie 2.
Wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji
| | ⎧ | 2x gdy x<1 | |
| f(x)= | ⎨ | 2x2 gdy 1≤x≤4 |
|
| | ⎩ | 2x+1 gdy x>4 | |
Zadanie 3.
Wyznaczyć (o ile istnieją) złożenia fog, gof, jeśli
| | ⎧ | 3x gdy x<0 | |
| b) f(x)= | ⎩ | 1 gdy x≥0 | , g(x)=k{sin(x) gdy |x|≤π2 &cos(x) gdy |x|>π2}
|
| | ⎧ | 1 gdy x≥1 | |
| c) f(x)= | ⎨ | x gdy −1≤x≤1 | , g(x)=2sin(x)
|
| | ⎩ | −x2 gdy x<−1 | |
24 sty 15:49
wredulus_pospolitus:
2)
| | ⎧ | x/2 gdy x<2 | |
| f−1(x) = | ⎨ | √x/2 gdy x∊ [2, 32] |
|
| | ⎩ | log2x − 1 gdy x>32 | |
24 sty 15:59
wredulus_pospolitus:
3)
a)
| | ⎧ | 3sinx dla .... | |
| f(g(x)) = | ⎨ | 1 dla .... |
|
| | ⎩ | 3sinx dla ... | |
przedziały sobie wyznacza będą one reprezentowały:
1. cosx<0 i |x|> pi/2
2. cosx≥0 i |x|> pi/2 lub sinx≥0 i |x| ≤ pi/2
3. sinx<0 i |x| ≤ pi/2
| | ⎧ | cos(3x) dla x<−π/6 | |
| g(f(x)) = | ⎨ | sin(3x) dla x∊[−π/6 ; 0) |
|
| | ⎩ | sin(1) dla x≥0 | |
b)
f(g(x)) = 2sinx
| | ⎧ | 2sin(1) dla x≥1 | |
| g(f(x)) = | ⎨ | 2sinx dla x∊[−1,1) |
|
| | ⎩ | −2sin(x2) dla x<−1 | |
24 sty 16:06
Damian#UDM: Dziękuję Wam bardzo, muszę to dokładnie przeanalizować
24 sty 16:08
Damian#UDM: Czyli jak będę miał f(3x+1)=3x2 to robię f(3x+1−2x−1)=f(x)=3(2x+1)2 ?
24 sty 18:51
chichi:
Łatwo możesz sprawdzić czy jest poprawnie zrobione: do wyliczonego f(x) podstaw za argument
(3x+1) i sprawdź czy rzeczywiście wyjdzie tyle ile było pierwotnie
24 sty 19:10
chichi:
Od razu mówię, że jest źle
24 sty 19:14
wredulus_pospolitus:
oj nie ... nie nie ... nie tak powinieneś do tego podchodzić
24 sty 19:14
wredulus_pospolitus:
proponuję w taki sposób:
3x+1 <−> x
x <−>

i robimy to tak:
3x + 1 <−> x
3x <−> x−1
24 sty 19:16
chichi:
| | y − 1 | | x − 1 | |
3x + 1 = y ⇒ x = |
| , kładąc teraz x = y, mamy że: x = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | x − 1 | | 2x + 1 | | x − 1 | |
f( |
| + |
| ) = f(x) = 3( |
| )2, jak @wredulus zrobi to porównaj |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
wyniki
24 sty 19:17
chichi:
Oo już jest... No i wyszło tak samo
24 sty 19:18
Damian#UDM: Dziękuje Wam za wytłumaczenie.
3. a) ja zrobił wredulus to wgl tego nie rozumiem, jestem debilem

.
24 sty 22:08