Pochodna, funkcja
Sm: Mam problem z pochodną. Otóż to jest wzór funkcji: f(x) = x2a−x3a3 i korzystając ze
wzoru nie jestem w stanie dojść do rozwiązania z odpowiedzi
23 sty 21:07
janek191:
Napisz wzór używając litery U do zapisania ułamka.
| | 2x −2 − x3 | |
f(x) = |
| ? Trudno odczytać  |
| | a3 | |
23 sty 21:11
kerajs:
Hmm... . Dla mnie już powyższy zapis jest niezrozumiały.
23 sty 21:12
Sm: Nie zauważyłam opcji z U, widziałam tylko z u
Poprawione:
23 sty 21:16
chichi:
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| (x2a − x3) ⇒ f'(x) = |
| (2ax − 3x 2)  |
| | a3 | | a3 | |
23 sty 21:30
Sm: Dziękuję
23 sty 21:35