wielomiany
usia123: 13x3 − x2 −6x + 13 13 =0
23 sty 17:04
23 sty 17:06
usia123: i co dalej?
23 sty 17:13
ABC: dalej rozkładasz w pamięci (x2−x−20)=(x+4)(x−5) , przy pewnej wprawie to nie jest trudne
23 sty 17:32
chichi:
Jeżeli autorka na tym etapie pyta co dalej, mając równanie w takiej postaci − to znak, że na
pewno nie wie co zadziało się wcześniej
23 sty 17:44
janek191: Łopatologicznie:
(x−2)*(x
2 − x − 20) = 0
x − 2 = 0 lub x
2 − x − 20 = 0
x = 2 lub Δ = (−1)
2 −4*1*(−20) = 1 + 80 = 81
√Δ = 9
| | 1 − 9 | | 1 +9 | |
x = 2 lub x = |
| = −4 lub x = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 21:33