wielomiany
usia123: x3 + x2−3x−2=0
23 sty 17:01
bUq:
(x+2)(x2−x−1)=0
23 sty 17:04
usia123: Skąd się to wzięło?
23 sty 17:15
usia123: jak wyznaczyć x1 x2 i x3?
23 sty 17:16
kerajs:
x+2=0 ∨ x
2−x−1=0
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
x=−2 ∨ x= |
| ∨ x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 19:03
janek191:
x3 +x2 −3 x − 2 = 0
−2 jest pierwiastkiem równania, bo
(−2)3 + (−2)2 − 3*(−2) − 2 = − 8 + 4 + 6 −2 = 0
Wykonujemy dzielenie:
x3 +x2 −3 x − 2 : ( x + 2) = x2 − x − 1
−x3−2x2
−−−−−−−−−−−−
− x2 −3 x
x2 +2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− x − 2
x + 2
−−−−−−−−−−−−
0
23 sty 21:25