matematykaszkolna.pl
Sprawdzić czy para: (R\{1}, *) jest grupą Piotr: W zbiorze R\{1} określono działanie * : a * b = a + b − ab Sprawdzić czy para: (R\{1}, *) jest grupą Wiem, ze trzeba sprawdzić łączność, element neutralny i czy jest odwracalna, ale totalnie gubie sie w samych działaniach Help
23 sty 12:07
I'm back: To pokaż jak robisz
23 sty 12:23
Piotr: 1. Łączność (a*b)*c=a*(b*c) L = (a+b−ab)*c = a+b−ab+a+b−ab = 2a+2b−2ab = 2(a+b−ab) P = a*(a+b−ab) = a+b−ab+a+b−ab = 2a+2b−2ab = 2(a+b−ab) wiec jest łączna 2.El. neutralny a*e=e*a=a a+e−ae = a a+e−ae−a=0 e−ae=0 e(1 − a) = 0 /:(1−a) e = 0 Przy czym wydaje mi się, że element neutralny źle policzyłem ale przez moją słabą wiedzę nie umiem tego wyłapać 3. El. odwrotny Do tego nie wiem jak sie zabrać Licze na wyrozumiałość
23 sty 14:01
wredulus_pospolitus: 1. łączność −−− keee (a*b)*c = (a+b−ab)*c = (a+b−ab) + c − (a+b−ab)c = a+b+c − ab − ac − bc + abc a*(b*c) = a*(b+c−bc) = a + (b+c−bc) − a(b+c−bc) = a+b+c − ab − ac − bc + abc i dlatego jest łączne a*e = e*a = a a+e −ae = a −−−> e(1−a) = 0 −−−> mamy jeden element neutralny: e = 0 −−−> pamiętaj że a∊R\{1} a*a−1 = e = 0
 a 
a + a−1 − aa−1 = 0 −−−> a = aa−1 − a−1 −−−>

= a−1
 a−1 
masz element neutralny przykład:
 4 
a = 4 −−−> a−1 =

3 
4*(4/3) = 4 + 4/3 − 16/3 = 4 − 12/3 = 0 = e
23 sty 14:16
Piotr: Nie rozumiem z pierwszego działaia, dlaczego z działania (a+b−ab)*c robi sie nagle (a+b−ab)+c−(a+b−ab)c i analogicznie z drugiego
23 sty 16:49
chichi: a * b = a + bab (a * b) * c = (a * b) + c(a * b)c Teraz za (a * b) wstaw a + b − ab
23 sty 17:04
Piotr: Aaa dobra okeeej, teraz już rozumiem jak to działa dziękuję mega
23 sty 18:10