Sprawdzić czy para: (R\{1}, *) jest grupą
Piotr: W zbiorze R\{1} określono działanie * :
a * b = a + b − ab
Sprawdzić czy para: (R\{1}, *) jest grupą
Wiem, ze trzeba sprawdzić łączność, element neutralny i czy jest odwracalna, ale totalnie gubie
sie w samych działaniach
Help
23 sty 12:07
I'm back:
To pokaż jak robisz
23 sty 12:23
Piotr: 1. Łączność
(a*b)*c=a*(b*c)
L = (a+b−ab)*c = a+b−ab+a+b−ab = 2a+2b−2ab = 2(a+b−ab)
P = a*(a+b−ab) = a+b−ab+a+b−ab = 2a+2b−2ab = 2(a+b−ab)
wiec jest łączna
2.El. neutralny
a*e=e*a=a
a+e−ae = a
a+e−ae−a=0
e−ae=0
e(1 − a) = 0 /:(1−a)
e = 0
Przy czym wydaje mi się, że element neutralny źle policzyłem ale przez moją słabą wiedzę nie
umiem tego wyłapać
3. El. odwrotny
Do tego nie wiem jak sie zabrać
Licze na wyrozumiałość
23 sty 14:01
wredulus_pospolitus:
1. łączność −−− keee

(a*b)*c = (a+b−ab)*c = (a+b−ab) + c − (a+b−ab)c = a+b+c − ab − ac − bc + abc
a*(b*c) = a*(b+c−bc) = a + (b+c−bc) − a(b+c−bc) = a+b+c − ab − ac − bc + abc
i dlatego jest łączne
a*e = e*a = a
a+e −ae = a −−−> e(1−a) = 0 −−−> mamy jeden element neutralny: e = 0 −−−> pamiętaj że
a∊R\{1}

a*a
−1 = e = 0
| | a | |
a + a−1 − aa−1 = 0 −−−> a = aa−1 − a−1 −−−> |
| = a−1 |
| | a−1 | |
masz element neutralny
przykład:
4*(4/3) = 4 + 4/3 − 16/3 = 4 − 12/3 = 0 = e
23 sty 14:16
Piotr: Nie rozumiem z pierwszego działaia, dlaczego z działania (a+b−ab)*c robi sie nagle
(a+b−ab)+c−(a+b−ab)c
i analogicznie z drugiego
23 sty 16:49
chichi:
a *
b =
a +
b −
ab
(a * b) *
c =
(a * b) +
c −
(a * b)c
Teraz za
(a * b) wstaw a + b − ab
23 sty 17:04
Piotr: Aaa dobra okeeej, teraz już rozumiem jak to działa dziękuję mega
23 sty 18:10