prośba
tet13: Gdzie można znaleźć arkusz − matura próbna z nową era 202 roku.
23 sty 11:14
wredulus_pospolitus:
nooo ... maturę z 202 roku będzie ciężko znaleźć
23 sty 11:28
ABC: ja mam ten arkusz 2022 , a także klucz odpowiedzi , co chcesz się dowiedzieć z niego?
23 sty 14:49
daras: łatwiej p.n.e
23 sty 16:35
chichi:
@
ABC pojawiło się coś ciekawego na rozszerzeniu?
23 sty 16:39
a@b:

@
chichi 
Na rozszerzeniu było take zadanie:
Wyka,że stosunek pola trapezu DEQP do pola trójkąta PQC
| | 1 | | 1 | |
jest równy (a2+b2)*( |
| + |
| )2 |
| | a | | b | |
24 sty 00:45
chichi:
Cześć @
Eta, czyli nie postarali się jak zwykle... Łatwe, szybkie i przyjemne

P. S. Jak chcesz to wrzucę rozwiązanie
24 sty 13:23
Eta:
To wrzucaj

Ja też wrzucę po Twoim
24 sty 14:33
chichi:
Oki, wrzucę pod wieczór, bo COVID mnie lekko rozłożył...
24 sty 15:33
chichi:
| | ab | | PΔCED | | (d + c)2 | | c2 | |
ab = cd ⇒ d = |
| ∧ |
| = |
| = (1 + |
| )2 |
| | c | | PΔCQP | | d2 | | ab | |
| PDEQP | | PΔCED − PΔCQP | | a2 + b2 | |
| = |
| = (1 + |
| )2 − 12 = |
| PΔCQP | | PΔCQP | | ab | |
| | 1 | | 1 | |
= (a2 + b2)( |
| + |
| ) 2 □  |
| | a | | b | |
24 sty 16:27
chichi:
Teraz czekam na Twoje @
Eta
24 sty 16:36
daras: szybko wieczór u ciebie, mieszkasz za kołem podbiegunowym?
24 sty 16:45
chichi:
Rozmiar buta też chcesz poznać?
24 sty 16:51
Mila:
chichi. Zdrowia życzę. Trzymaj się
24 sty 18:07
chichi:
@
Mila dziękuję kochana, niechaj Ciebie to dziadostwo szerokim łukiem omija!
24 sty 18:18
Mila:
Dzięki
24 sty 18:36
Eta:
| | PDEQP | | c+d | |
s= |
| =k2−1 , k= |
| −−− skala podob.ΔEDC i PQC |
| | PCQP | | d | |
| | ab | | c2+2cd | |
i d= |
| to k2−1= |
| |
| | c | | d2 | |
| | a2+b2 | |
s =(a2+2ab+b2) * |
| |
| | a2b2 | |
24 sty 19:37
Eta:
Zdrowia !
chichi
24 sty 19:38
chichi:
No to rozwiązaliśmy identycznie

, dziękuję Tobie również duuuuużo zdrówka!
24 sty 19:48
Eta:

@
chichi
2 zad. z planimetrii na rozszerzeniu było takie:
Oblicz obwód czworokąta ABCD
24 sty 22:56
chichi:
Ja już w łóżku, ale pokaże rozw. bez większych obliczeń

Nic bardziej prostszego: uzupełnić rysunek z tw. o odcinkach stycznych, ponadto zauważmy, że:
| 3 + 4 − 5 | |
| = 1 (promień okręgu wpisanego w ΔABD) |
| 2 | |
| 5 + 12 − 13 | |
| (promień okregu wpisanego w ΔDBC) |
| 2 | |
Mamy: L = 4 + 3 + 12 + 13 = 32
24 sty 23:29
chichi:
| | 5 + 12 − 13 | |
Winno oczywiście być: |
| = 2  |
| | 2 | |
24 sty 23:31
chichi:
A jest gdzieś w necie arkusz swoją drogą?

Chciałbym zobaczyć resztę zadań
24 sty 23:54
25 sty 00:13
Eta:
Niektóre rozwiązania "pokrętne" ( jak dla mnie)
25 sty 00:15
chichi:
Dziękuję

, wszedłem w pierwsze lepsze zadanie i to był ten dowód, który robiliśmy
wyżej. No ten gość z filmiku nieźle popłynął
25 sty 00:15
Eta:
No i to jest "piękno planimetrii"

Jak już tu kiedyś pisał klasyk:
Rozwiązać zadanie każdy może, ale najkrótszą drogą tylko nieliczni mogą.............
Dobrej nocki i wstawaj zdrowy !
25 sty 00:21
chichi:
Dziękuję i wzajemnie, kolorowych
25 sty 00:22
Eta:
W zadaniu z wielomianem też "popłynął "

wystarczy rozwiązać układ:
25 sty 00:30
klasyk:
Dojść jakoś do celu
potrafi wielu,
ale najkrótszą drogą
nieliczni mogą.

Dla
Ety
25 sty 00:57
Eta:
...
" i ja mam tę frajdę
gdy najkrótszą drogę znajdę "
25 sty 01:15
tet13: arkusz podstawowy
28 sty 15:35
ABC: chcesz arkusz podstawowy w pdf?
28 sty 16:33