komb
dfrev: Ile jest liczb podzielnych przez 2 lub 5 lub 7 w zbiorze liczb S={1,2,3,4,...,800}?
23 sty 10:41
kerajs:
| | 800 | | 800 | | 800 | | 800 | | 800 | |
[ |
| ]+[ |
| ]+[ |
| ]−[ |
| ]−[ |
| ]− |
| | 2 | | 5 | | 7 | | 10 | | 14 | |
| | 800 | | 800 | |
−[ |
| ]+[ |
| ]=... |
| | 35 | | 70 | |
gdzie [ x ] to cecha (podłoga) z x
23 sty 10:55
taki tam:
W ostatnim zamias + ma być −
| | 800 | |
i ..........................−[ |
| ] + |
| | 14 | |
| | 800 | | 800 | |
− [ |
| ] −[ |
| ]=... |
| | 35 | | 70 | |
23 sty 11:39
taki tam:
Aj sorry jednak w ostatnim +
AUBUC= AUBUC−(AnB)−(AnC) +(AnBnC)
23 sty 11:44
kerajs:
Alternatywne rozwiązania:
b)
| | 800 | | 400 | | 400 | | 400 | |
[ |
| ]+([ |
| ]+[ |
| ]−[ |
| ] ) |
| | 2 | | 5 | | 7 | | 35 | |
c)
Liczb parzystych jest połowa z 800, liczb podzielnych przez 5 jest co piąta z 400
nieparzystych, w każdej 70−tce są 4 liczby nieparzyste podzielne przez 7 ale nie przez 5
(czyli do 770 mam 4*11 takich liczb, a powyżej 770 są tylko takie dwie: 777 i 791)
Stąd: 400+80 +44+2
23 sty 19:12