nierówności trygonometryczne
jan: 2cos2x−9cosx−cosx+4<0
Pierwiastki wyliczone, ale wychodzi mi zły zbiór rozwiązać zamiast np
(2kπ;π/3+2kπ)u(5/3π+2kπ;2π+2kπ) wychodzi mi(π/3+2kπ;5/3π+2kπ) . Prosze o pomoc
22 sty 04:15
I'm back:
Zacznij od poprawnego zapisu rownania.
22 sty 08:31
jan: Przepraszam równanie to 2cos2−9cosx+4<0
22 sty 11:31
jan: 2cos2x−9cosx+4<0
22 sty 11:34
janek191:

cos x = t −1 ≤ t ≤ 1
2 t
2 − 9 t + 4 < 0
Δ = 81 − 4*2*4 = 49
√Δ = 7
| | 9− 7 | |
t = |
| = 0,5 lub t = 4 − odpada |
| | 4 | |
cos x = 0,5
więc
| | π | | π | |
x ∊ ( − |
| + 2π*k , |
| + 2π*k) k − dowolna liczba całkowita |
| | 3 | | 3 | |
22 sty 12:39
Jan: A dlaczego bierzemy rozwiązania nad 1/2 a nie pod skoro mamy znak <
22 sty 14:00
Jan: Tz jak narysowakem cosx =1/2 zaznaczyłem te x i wychodzi mi inaczej.
22 sty 14:06
janek191:
To jest wykres funkcji
y = 2 cos2x − 9*cos x + 4
22 sty 14:16
chichi:
Do wszystkich przedmówców − to nie jest równanie.
22 sty 14:25
jan: ja wiem ze to jest brane pod wykres 2cos2x−9cosx+4 ale jest jakis inny sposób który nie opiera
się o narysowanie tego wykresu 2cos2x.... ?
22 sty 14:25
jan: Obliczyłem to taki jak mam po to t=1/2 i t=4 ( które wiem że odpadnie) rysuje parabole od
1/2 do 4 i zaznaczam przedział t należy od 1/2 do 4 (bo nierówność jest mniejsza od 0)
wychodzę na cos x i pisze że w takim razie cos x.1/2 i cos,4( to odpada) i robię cosx.1/2
czyli szkicuje wykres i szukam dla których x cosx.1/2 znajduje te x i koniec tak mogę?
22 sty 14:35
jan: Obliczyłem to tak: t=1/2 i t=4 ( które wiem że odpadnie) rysuje parabole od
1/2 do 4 i zaznaczam przedział t należy od 1/2 do 4 (bo nierówność jest mniejsza od 0)
wychodzę na cos x i pisze że w takim razie cos x>1/2 i cosx<4( to odpada) i robię cosx>1/2
czyli szkicuje wykres i szukam dla których x cosx>1/2 znajduje te x i koniec tak mogę?
POPRAWIONE
22 sty 14:38
jan: jednak cosx<4 nie odpada jak napisałem a odpowiedzą są wszystkie liczby rzeczywiste bo co
wstawimy za x to i tak cosx będzie mniejszy od 4
Proszę o odpowiedz czy coś jest zle bo też nie wiem czy dobrze myślę
22 sty 14:55