Prawdopodobieństwo PR
Damian#UDM: 10. (0−4)
Pełna treść pod linkiem:
https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1Zen7bbzGU4--o9baCG4E9kwGXrAZVGa8
Spośród zaznaczonych 16 punktów sieci kwadratowej (zobacz rysunek) wybrano losowo trzy różne
punkty. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że wylosowane punkty są
wierzchołkami trójkąta. Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
Moje rozwiązanie:
| | | | 16*15*14 | |
|Ω|= | = |
| =5*7*16 |
| | | 3*2 | |
A − wylosowane punkty są wierzchołkami trójkąta
|A| − od wszystkich możliwości wyboru trzech punktów z 16 odejmuje 12 możliwości wyboru trzech
punktów z czterech leżących na tej samej prostej oraz 4 możliwości wyboru trzech punktów z
trzech leżących na tej samej prostej.
Czy jest to poprawne rozwiązanie? Proszę o pomoc