wykaż
omc_dyskretny: Wykaż, że dla każdej dodatniej liczby rzeczywistej x i każdej liczby rzeczywistej
y > 1 prawdziwa jest nierówność x2+y2>x(y+1)
21 sty 09:59
wredulus_pospolitus:
x
2 + y
2 −xy − x =
| | x2 | | 1 | | x2 | | y2 | | y2 | | 1 | |
= |
| − x + |
| + |
| − xy + |
| + |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (x − 1)2 + |
| (x−y)2 + |
| (y2−1) > 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 sty 10:25
a@b:
Można też tak:
wykonując ciąg przekształceń równoważnych :
x2+y2−xy−x>0
x2+y2−2xy+xy−x>0
(x−y)2+x(y−1)>0
≥0 >0 >0
c.n.w
24 sty 00:36