Trygonometria
JD: Kiedy używamy kPi a kiedy 2kPi ? (Chodzi mi o sinus lub cosinus).
20 sty 20:25
wredulus_pospolitus:
zależy od tego jaki jest okres danej funkcji
więc w przypadku sinusa i cosinusa używamy 2kπ
jedynie w szczególnych sytuacjach używa się kπ ... np. sinx = 0 −−−> x = 0 + kπ
20 sty 21:15
JD: Właśnie chodzi mi o to, że jak poznajemy taką sytuacje? Poza sinx = 0 lub sinx = −1 lub sinx =
1
20 sty 22:13
wredulus_pospolitus:
To już wynika z samego wykresu
po prostu sinx = 0 występuje 'częściej' niż sinx = 1 ... analogicznie z cosinusem
20 sty 22:18
wredulus_pospolitus:
równie dobrze można by pisać:
sinx = 0 ⇔ x = 0 + 2kπ ∨ x = π + 2kπ
ale można to zapisać krócej jako x = 0 + kπ
w przeciwieństwie do np.:
| | π | | 5 | |
sinx = 1/2 ⇔ x = |
| + 2kπ ∨ x = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
20 sty 22:19
JD: Aha, już czaję, dziękuję xd
20 sty 22:29
JD: A czy można stwierdzić to tak, że jak punkt jakiś (np sinx = 1/2) i dla niego otrzymujemy x ∊ {
| | π | | 5π | |
|
| ; |
| }. Jak my mamy w zakresie π 2 razy, to możemy wtedy dać 2kπ? |
| | 6 | | 6 | |
20 sty 22:31
JD: Tak sobie dla pewności, by na maturze się nie stresować xD
20 sty 22:32