Potrzebuję pomocy z obliczeniem pochodnych funkcji. Rozpisze mi to ktoś?
Persona: Męczę się już nad tym kilka godzin i potrzebuję, żeby ktoś mi to wytłumaczył na kilku
przykładach z pełnymi obliczeniami.
Oblicz pochodne funkcji
1) f(x) = 2x4+3x3−x2−2/√x
2) f(x)= 15x−4+4x3/4−2/4√x−1/x
3) Oblicz pochodne funkcji, a potem ich iloraz
f(x)=3/x2+4
g(x)=√x/5+4
20 sty 19:02
PW: Nie ma tu żadnych kłopotów. Standardowe wzory.
20 sty 19:09
chichi:
(x
n)' = nx
n−1, dla przykładu wyznaczmy (x
7)' → tutaj n = 7,
(x
7)' = 7x
7−1 = 7x
6
(1)
| | 2 | |
f(x) = 2x4 + 3x3 − x2 − |
| = 2x4 + 3x3 − x2 − 2x−1/2 |
| | √x | |
| | 1 | |
f'(x) = 4*2x4−1 + 3*3x3−1 − 2x2−1 − 2*(− |
| )x−1/2 − 1 |
| | 2 | |
f'(x) = 8x
3 + 9x
2 − 2x + x
−3/2
20 sty 19:12
Min. Edukacji: to taka trochę inna tabliczka mnożenia
trzeba się jej nauczyć na pamięć
i do dzieła
20 sty 19:28