calka
numik: pomoglby mi ktos rozwiazac te calke? ∫(7xe2x)dx
20 sty 15:44
chichi:
| | 1 | | 1 | |
∫(7xe2x)dx = ∫exln(7)+2xdx = [xln(7)+2x = t, dt = |
| ] = |
| ∫etdt |
| | ln(7)+2 | | ln(7)+2 | |
| | 1 | | 7xe2x | |
= |
| exln(7)+2x + C = |
| + C, C ∊ ℝ  |
| | ln(7)+2 | | ln(7)+2 | |
20 sty 15:57
chichi:
Tam w podstawieniu się dx zgubił, dopisz sobie
20 sty 15:58
numik: wytlumaczylibyscie przemiane ∫(7xe2x)dx = ∫exln(7)+2xdx?
20 sty 16:00
Maciess:
AB=eBln(A)
7x=exln(7)
20 sty 16:07
chichi:
7
xe
2x = e
ln(7x)e
2x = e
xln(7)e
2x = e
xln(7)+2x
(1) a
loga(b) = b − pierwsze przejście
(2) log
a(b
c) = c*log
a(b) − drugie przejście
(3) a
b*a
x = a
b+c − trzecie przejście
Czy teraz wszystko jest jasne?
20 sty 16:09
chichi:
(3) winno być a
b*a
c = a
b+c, wkradł się 'x' zamiast 'c'
20 sty 16:10
numik: nie powinno byc ex ln(7)?
20 sty 16:17
chichi:
Nie.
20 sty 16:25
numik: ale log ≠ ln
20 sty 16:30
chichi:
ln(x) = loge(x) ...
20 sty 16:31