Przebieg zmienności funkcji
BaronPW: Cześć
Mam pewien problem z ekstremami i punktami zmienności funkcji
Mam funkcje
3√x3−6x2
| | x2−4x | |
Pierwsze pochodna: |
| |
| | 3√(x3−6x2)2 | |
| | −8 | |
Druga pochodna: |
| |
| | (x−6)3√(x3−6x2)2 | |
Szukam ekstremów i punktów przegięcia tylko że przyrównując te pochodne do 0.
Wyszło 1 ekstremum w x=4 i brak punktów przegięcia. Jednak gdy rysuje wykres tej funkcji
powinno być jeszcze jedno ekstremum w x = 0 i punkt przegięcia w x=6.
Jeśli chodzi o odczytanie przedziałów gdzie funkcja rośnie i maleje oraz odczytanie wypukłości
funkcji wszystko się zgadza.
Zrobiłem to poprawnie i źle interpretuje wykres czy mam gdzieś błąd?
20 sty 14:52
ite: Za pomocą pochodnych możesz szukać ekstremów tylko dla argumentów, dla których te pochodne
istnieją.
Porównaj dziedziny wyjściowej funkcji i jej pochodnych.
20 sty 15:18
BaronPW: Główna funkcja D=R
Pierwsza i druga pochodna D=R/{0,6}
Właśnie to jest ten problem bo te pochodne w tych punktach nie istnieją. Jest inny sposób?
20 sty 15:25