Zbiór wartości funkcji, trygonometria
JD: Wyznacz zbiór wartości funkcji: f(x) = sinx − 2sin
2x + 4sin
3x − ...
Z tego, co wiem:
a1 = sinx
q = −2sinx
Dałem założenie, że |−2sinx| < 1
Użyłem wzoru na szereg
I w sumie, co teraz mogę zrobić?
19 sty 22:21
wredulus_pospolitus:
| | sinx | |
zacznijmy od tego że powinno być |
| |
| | 1 +2sinx | |
po pierwsze wyznaczasz z założenia zakres dla sinx
po drugie:
| | sinx | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| − |
| |
| | 1+2sinx | | 2 | | 2(1+2sinx) | |
i popatrzeć na taką postać tejże funkcji
Na jakim poziomie nauczania jesteś
19 sty 22:31
JD: Znaczy dałem to założenie, wynikające z mianownika, tylko, że faktycznie, nie zauważyłem znaku.
19 sty 22:41
19 sty 22:43
wredulus_pospolitus:
| sinx | | 1 | | 2sinx | | 1 | 1+2sinx − 1 | |
| = |
| * |
| = |
|
| = |
| 1+2sinx | | 2 | | 1+2sinx | | 2 | 1+2sinx | |
| | 1 | | 1+2sinx | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| − |
| ) = |
| − |
| |
| | 2 | | 1+2sinx | | 1+2sinx | | 2 | | 2(1+2sinx) | |
zgadzamy się?
A przekształcenie to zrobiłem po to, aby mieć tylko w jednym miejscu 'sinx'.
W ten sposób można łatwiej określić jaki będzie zbiór wartości funkcji, wiedząc że g(x) = sinx
jest przedziałami monotoniczna oraz sama funkcja jest okresowa
19 sty 22:47
JD: Nadal nie rozumiem
19 sty 23:10