Prawdopodobieństwo
yewest: Rzucano symetryczną monetą 9 razy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że: a) orzeł wypadł co
najmniej raz, b) orzeł wypadł parzystą liczbę razy?
19 sty 21:56
Tadeusz:
a) policz zdarzenie przeciwne (ani jeden raz) itd
19 sty 22:00
I'm back:
b) Zauważ że prawdopodobieństwo wypadnięcia orła parzysta liczbę razy oznacza że reszka wypadła
nieparzysta liczbę razy.
Z kolei także prawdopodobieństwo wypadnięcia orła parzystej liczby razy jest rowne
prawdopodobieństwo wypadnięcia reszki parzystej liczby razy.
Zwiazku z tym ile będzie wynosiło to prawdopodobieństwo
19 sty 22:06
yewest: a) omega = 2
9 = 512
a' − reszka wypadnie 9 razy
|a'| = 1
|a| = 512 − 1 = 511
P(a) = 511/512

b) 1/2

?
19 sty 22:19
wredulus_pospolitus:
(a) si
(b) si
19 sty 22:31
wredulus_pospolitus:
tylko zwyczajowo piszemy dużą literą zdarzenia, bo są to (de facto) zbiory
19 sty 22:32
yewest: tak wiem, sorki na szybko pisałem
20 sty 09:38