Obliczyć. Wynik przedstawić w postaci algebraicznej
Mike88: Cześć
Mam takie zadanko i nie za bardzo wiem jak się za nie zabrać
Obliczyć. Wynik przedstawić w postaci algebraicznej
19 sty 21:43
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
(i−1) = (−1 + i) =
√2(−
√2/2 + i*
√2/2) =
√2(cos(135
o) + isin(135
o))
(1+
√3i) = 2*(1/2 + i
√3/2) = 2*(cos60
o + isin60
o)
czy dalej sobie poradzisz
19 sty 22:13
Mike88: Czyli z tego wyjdzie 1+√3i ?
20 sty 20:19
chichi:
Z czego?
21 sty 00:58
21 sty 09:26
janek191:
Np. ( i −1)6 = [ √2*( cos 135o+ i sin 135o)]6 = (√2)6*( cos 6*135o + i sin 6*135o) =
= 8*( cos 810o + i sin 810o) = 8*( cos 90o + i sin 90o) = 8*( 0 + i ) = 8 i
21 sty 09:37