Rozkład zmiennej
yewest: Rzucamy dwukrotnie monetą. Określamy dwie zmienne losowe X1 oraz X2. Zmienna X1 przyjmuje
wartość 1, jeżeli za pierwszym razem wypadnie orzeł, oraz wartość 0, jeżeli za pierwszym
razem wypadnie reszka. Podobnie zmienna X2 opisuje wynik drugiego rzutu. Niech zmienna C
będzie określona wzorem C=X1+X2. Podaj rozkład zmiennej losowej C. Czy zmienne C i X1 są
niezależne?
Nie do końca wiem jak rozwiązać te zadanie.
najpierw rozpisuję wartości dla X1, X2 i C:
OO OR RO RR
X1 1 1 0 0
X2 1 0 1 0
C 2 1 1 0
rysuję rozkład C:
C 0 1 2
P(C = c) 1/4 2/4 1/4
Jak teraz sprawdzić czy C i X1 są niezależne? Bardzo proszę o pomoc
19 sty 20:30
I'm back:
Sprawdź czy P(CnX1) = P(C) * P(X1)
19 sty 21:10
I'm back:
Tfu... Co ja za głupotę pisze
19 sty 21:11
yewest: Okej, a możesz mi mniej więcej jak to sprawdzić? W poprzednich zadaniach, które robiłem łatwo
mi było to zobaczyć na zbiorach, ale teraz nie mam pojęcia.
19 sty 21:33