proszę o rozwiązanie
anna: podstawy trapezu prostokątnego mają długość a i b Wykaż że jeśli w ten trapez można wpisać
| a2 + b2 | |
okrąg to długość dłuższego ramienia jest równa |
| |
| a + b | |
19 sty 18:15
chichi:
Nie rozumiem jednego, po co wrzucasz na potęgę te zadnia z geometrii? Cokolwiek się uczysz z
tych rozwiązań czy tylko bacznie się im przyglądasz, bo już tyle tego było, a efekt znikomy..
19 sty 18:24
a@b:

1/ z warunku wpisania okręgu w trapez
h+c=a+b ⇒ h=(a+b)−c to h
2= (a+b)
2−2(a+b)*c+c
2
2/ z tw. Pitagorasa w ΔABE : (a−b)
2+h
2=c
2
to (a−b)
2+(a+b)
2−2(a+b)*c+c
2=c
2
...................
c.n.w.
19 sty 19:17
chichi:
A jak ktoś zna wzór na wysokość trapezu prostokątnego opisanego na okręgu to można tak:
2ab | | a2 + b2 | |
| + c = a + b ⇒ c = |
| |
a+b | | a+b | |
19 sty 19:51
a@b:

2 sposób
| ab | |
r2=(a−r)(b−r) ⇒ r= |
| |
| a+b | |
| 2ab | |
to h=2r= |
| −− średnia harmoniczna dł. podstaw ( jak podał chichi  |
| a+b | |
i h+c=a+b
.......................
==============
19 sty 20:25
chichi:
Super

, jak się okazuje czasami warto więcej wiedzieć
19 sty 22:52
anna: dziękuję bardzo wszystkim
19 sty 22:53
a@b:
Na zdrowie
19 sty 22:56