Oblicz granice ciągu
Xyz: an=√n2 +4n+3/n
Poproszę o wytłumaczenie
19 sty 17:56
janek191:
a
n =
√n2 + 4n + 3n ? czy raczej pierwiastek n − tego stopnia ?
a może
19 sty 18:03
chichi:
| | √n2+4n+3 | | n√1+4/n+3/n2 | |
an = |
| = |
| = √1+4/n+3/n2 → √1+0+0 = 1  |
| | n | | n | |
19 sty 18:03
Xyz: Dziękuje!
19 sty 18:04
Xyz: A jak mam
1+2 √n /n+12
19 sty 18:25
wredulus_pospolitus:
co jest licznikiem a co jest mianownikiem tutaj

UŻYWAMY NAWIASÓW

My nie czytamy w myślach
19 sty 18:26
wredulus_pospolitus:
ogólna zasada do granic ciągów typu:
Jeżeli:
1. najwyższa potęga w mianowniku większa od największej potęgi w liczniku to granicą będzie 0
| | a | |
2. najwyższa potęga w mianowniku równa największej potęgi w liczniku to granicą będzie |
| |
| | b | |
, gdzie a,b to współczynniki przy tychże najwyższych potęgach
3. najwyższa potęga w mianowniku mniejsza od największej potęgi w liczniku to granicą będzie ±
∞
| | a | |
(znak zależy od tego jakie znak ma |
| ) |
| | b | |
19 sty 18:29
chichi:
Z lewa masz "wpisz a otrzymasz" przestudiuj i zapisz porządnie te ciągi bo :
1 + 2
√n/n + 12 = 13 + 2
√n/n − a to sugeruje, że kiepsko to przepisujesz..
19 sty 18:29
Xyz: / − dzielenie
N+12 jest w mianowniku p
19 sty 18:35
19 sty 18:36
chichi:
A teraz spójrz na ściągę @
wredulusa albo postąp analogicznie jak ja o
18:03
19 sty 18:48
Xyz: | | 2√n | |
A mogę zrobić tak, ze n wystawie przed nawias i będę miał |
| |
| | n | |
19 sty 19:43
Xyz: W liczniku
19 sty 19:43
19 sty 19:46